Românii sunt în continuare reticenţi să se vaccineze cu serul produs de AstraZeneca, astfel că autorităţile iau în calcul o soluţie radicală.

“Decât să îl punem pe foc (…) mai bine îl vindem”

Ministerul Sănătăţii pregăteşte un act normativ care să permită exportul, contra cost, de vaccinuri AstraZeneca pe care România nu le poate consuma, au declarat surse din Guvern pentru Digi24.

“Decât să îl punem pe foc, că o să expire, mai bine îl vindem”, au spus sursele guvernamentale.

Valeriu Gheorghiţă a confirmat intenţia

Ulterior, informaţia a fost confirmată de către Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. O parte dintre dozele de la AstraZeneca vor fi donate, iar o parte revândute.

“Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăsește la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregătește un mecanism, pe de o parte de donație prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terțe.

Inclusiv în România se pregătește acest mecanism de revânzare sau de donație și e foarte probabil că așa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Cadrul legal necesar pentru ca România să poată revinde dozele de vaccin din stoc ar urma să fie adoptat în următoarea ședință de guvern, scrie digi24.ro.

România are acum circa 1,7 milioane de doze AstraZeneca la Institutul Cantacuzino

În prezent, în România există un surplus de circa 1,7 milioane de doze de Vaxzevria, vaccinul dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca.

În ţara noastră au intrat, până acum, 2.438.880 de doze din acest vaccin, iar 743.956 dintre ele au fost utilizate pentru imunizare începând cu 15 februarie. Diferenţa se află pe stoc la Institutul Cantacuzino, aşteptând să fie livrate.

Reglementările UE permit țărilor care achiziționează vaccinuri prin programul Comisiei Europene să le doneze către terțe țări, însă există și posibilitatea de a le revinde, fără a avea însă voie să facă profit din asta.

Avantajul pentru ţările care doresc să cumpere vaccinuri pe care ţările europene, precum România, le au în surplus, este că ele vor avea acces la aceste doze la preţurile negociate de UE. Ţările mici, cu economii sărace, nu au, în cele mai multe cazuri, posibilitatea să negocieze avantajos direct cu marii producători de vaccinuri.

Sursa foto: Dreamstime