Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, atrage atenţia că, în contextul unei scăderi a numărului de români care vin zilnic să se vaccineze, este nevoie ca autorităţile să aducă vaccinul mai aproape de beneficiari.

Gheorghiţă: Scăderea numărului de persoane care se vaccinează nu se corelează cu scăderea intenţiei de vaccinare

“De asemenea, suntem tot mai aproape de segmentul de populaţie ezitant”, mai subliniază medicul militar.

“Deşi în ultimele săptămâni am înregistrat o scădere a numărului de persoane care au fost vaccinate cu prima doză, acest lucru nu se corelează cu scăderea intenţiei de vaccinare. Este, pur şi simplu, nevoie de a aduce vaccinul mai aproape de beneficiari, mai aproape de cei care îşi doresc să se vaccineze, dar pentru care procesul efectiv de vaccinare nu a fost încă suficient de potrivit cu programul fiecăruia dintre noi.

De asemenea, suntem tot mai aproape de segmentul de populaţie ezitant, dar care este preocupat de dorinţa de vaccinare şi cred că printr-o campanie de informare cât mai coerentă şi cât mai amplă, în perioada următoare, sperăm să înţelegem şi să ne gândim ce ne aduce în final vaccinarea”, a declarat, sâmbătă, Valeriu Gheorghiţă.

850.000 de români vaccinaţi lunar cu cel puţin o doză: “Este greu de exprimat dacă este mult, dacă este puţin”

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, în România au fost vaccinate în jur de 850.000 de persoane în fiecare lună. Valeriu Gheorghiţă a subliniat că organizarea evenimentelor de tip maraton de vaccinare au amplificat dorinţa românilor de a se vaccina.

“În ceea ce priveşte derularea campaniei de vaccinare, suntem la mai bine de 5 luni de la momentul în care a debutat campania de vaccinare în România, sunt aproape 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză, ceea ce înseamnă circa 840.000 – 850.000 persoane vaccinate în fiecare lună cu cel puţin o doză. Este greu de exprimat dacă este mult, dacă este puţin, însă pot să vă garantez că împreună cu echipa mea am făcut tot ceea ce ţine de noi pentru buna desfăşurare a campaniei de vaccinare.

Tot ceea ce a fost şi este prevăzut în strategia de vaccinare, atât în etapa unu, a doua şi a treia, modalitatea de organizare a centrelor de vaccinare, centre fixe, centre de tip drive through, centre mobile de vaccinare, echipe mobile, vaccinarea în cabinetele de medicină de familie, în unităţile sanitare, toate aceste lucruri astăzi sunt în plină desfăşurare. Mai mult, faptul că la nivel naţional se organizează aceste evenimente de tip maraton de vaccinare cred că au amplificat ideea şi dorinţa de a ne vaccina”, a spus preşedintele CNCAV.

Autorităţile locale vor duce de acum greul campaniei de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă pune însă acum presiune pe autorităţile locale, pentru că succesul continuat al campaniei depinde acum de acestea.

“Reuşita campaniei de vaccinare se mută din zona centrală a coordonării la nivel local, la nivelul fiecărui judeţ unde există o implicare extrem de importantă a autorităţilor locale.

Fiecare găseşte o serie de modalităţi, locaţii de a desfăşura activitatea de vaccinare în aşa fel încât fiecare dintre noi să îşi găsească vaccinul în momentul potrivit când doresc să se vaccineze”, a mai declarat, sâmbătă, Valeriu Gheorghiţă.

Sursa foto: Capital