Un primar din Mehedinţi critică îndemnul lui Klaus Iohannis, că edilii să meargă din poartă în poartă, pentru a le spune oamenilor despre importanţa vaccinării.

“Nu este rolul primarului să meargă din uşă în uşă, să convingă oamenii să se vaccineze. Rolul primarului este să asigure spaţiile necesare şi personalul necesar vaccinării, nu să meargă din uşă în uşă pentru vaccinare. Medicul din comună, medicul de familie, care ştie ce problemă are fiecare, este rolul lui să explice foarte bine dacă să se vaccineze cineva sau nu”, a replicat primarul comunei Malovăț (Mehedinți), social-democratul Ion Michescu, miercuri, la Antena 3.

“Eu sunt inginer, nu medic”

În plus, edilul spune că el este de profesie inginer, nu medic, astfel că nu poate sfătui oamenii să se imunizeze sau nu contra COVID.

 “Eu, de formaţie, sunt inginer, nu sunt medic. Cum să explic eu de ce este bine sau nu să facă vaccin? Dacă eu nu am cunoştinţe medicale despre acest vaccin, când mă duc la om la poartă, cum să explic eu şi să-l conving să facă acest vaccin?”, a completat primarul PSD Ion Michescu.

Reacţia primarului de la Malovăț vine după îndemnul preşedintelui Klaus Iohannis care a cerut edililor, recent, să se implice “activ” în promovarea campaniei de vaccinare.

Declarația lui Klaus Iohannis

“Este evident, campania merge bine. Maratoanele de vaccinare au fost un succes, dar pentru a continua nivelul de vaccinare trebuie să aducem vaccinul mai aproape de oameni. De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice şi construirea României post-pandemică.

Primarii şi alte autorităţi locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acţionăm mai intens şi în zona rurală, pentru acolo accesul la un centru de vaccinare este de multe ori mai dificil”, a declarat preşedintele Iohannis, miercuri, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a subliniat că oamenii trebuie să fie mai informaţi, chiar să se meargă “din poartă în poartă” în localităţile mici.

“În localităţile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile care sunt esenţiale pentru a creşte ritmul de imunizare şi în mediul rural.  Este important să mergem noi către oameni, iar autorităţile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilităţi de vaccinare atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile recreative”, a spus președintele Klaus Iohannis.