Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că au fost consumate aproape toate cele 1,3 milioane de doze de vaccin antigripal sezonier. Cu toate acestea, ministrul a dat asigurări că dacă va exista cerere, numărul de doze va fi sumplimentat.

Situaţie fără precedent în ceea ce priveşte vaccinul antigripal

„Au fost folosite aproape toate dozele. Examinăm, în funcţie de solicitări, pentru că nu are rost să cumpărăm doze. Dacă nu vor exista solicitări din partea pacienţilor şi respectiv a medicilor de familie, care sunt cei care administrează acest vaccin, vom evalua acest lucru şi dacă e posibil, vom mai suplimenta o anumită, cantitate permisă legal, actualul contract existent… E o situaţie fără precedent. Am folosit aproape toate dozele de vaccin până la începutul lunii decembrie.

De obicei, în decembrie eram în toiul campaniei de vaccinare şi rămâneau doze nefolosite. În acest an datorită debutului campaniei din luna septembrie aşa cum se întâmplă în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, şi noi am reuşit să facem acest lucru.”, a declarat Alexandru Rafla.

Ministrul Sănătății a subliniat că este primul an, începând cu anul 2001, când vaccinul antigripal este adus în luna septembrie.

România a achiziționat 1,5 milioane de doze

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, luni, 26 septembrie, că au fost achiziționate în acest moment 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal.

„Am ținut foarte mult la acest lucru, din două motive, ca să generăm campania de vaccinare în trimestrul al treilea, să putem să o facem încă de la începutul celui de-al treilea trimestru și să nu mai fim puși în situația care s-a repetat an de an de a trimite în teren vaccinuri la mijlocul lunii decembrie sau în luna ianuarie, ceea ce a dus la o adresabilitate scăzută, un interes scăzut al populației pentru vaccinare, a creat tensiuni și nu în ultimul rând, au rămas cantități importante de vaccin care nu au mai putut să fie utilizate.”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul a mai vorbit despre importanța planificării aprovizionării.

„Distrugerea unor cantități mari de vaccinuri nu este în regulă. Cantități mari de vaccinuri nu trebuie în niciun fel distruse. Trebuie o bună planificare, dar buna planificare depinde și de momentul aprovizionării. Sperăm ca împreună cu medicii de familie să reușit în acest an să convingem cât mai multă lume să se vaccineze.”, a mai spus Rafila.