Într-un interviu pentru TV8, coordonatoarea echipei de medici repartizată la Institutul de Medicină Urgentă a povestit despre cum se vede lupta dincolo de ușile închise. A rămas șocată de numărul mare de medici infectați, în mare parte tineri, până la 40 de ani. Iar, pe lângă schimbul de experiență, specialiștii de peste Prut propun și tehnici noi de tratament.

Medicii acordă asistență în propriile echipamente, pe care și le-au adus din România. Și, în timp ce pe rețele au apărut imagini cu condițiile de cazare modeste, doctorița Georgiana Matei afirmă că nu a venit să stea în hotel de cinci stele.

Situația este gravă

„Este un pic cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe. Nu că la noi nu ar fi nevoie, dar sunt mult mai mulți pacienți. E cutremurătoare situația când vezi colegi medici. Majoritatea tineri, de 30-40 de ani, cu familii”,a explicat medicul român pentru presa din Republica Moldova.

De joi, Georgiana este coordonatoarea unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secția de terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Până nu demult salvau vieți omenești în cadrul SMURD Iași, iar acum fac același lucru, însă într-un ritm mult mai alert, întrucât o tură durează opt ore. A atras atenția la unele metodele utilizate aici, dar care nu ar fi recomandate de medicii din străinătate.

„După trei zile de intubație, deja se gândesc la traheostomă, dar țările europene sunt foarte reticente la aceasta. Sunt riscuri foarte mari să te contaminezi, e o eliminare de aerosoli”, a spus medicul român.

Folosesc propriile echipamente de protecție

Iar pentru a fi cât mai siguri că nu vor contracta boala, medicii preferă să utilizeze propriile echipamente: „Eu mă simt protejată în echipamentele cu care am venit de acasă”.

După calvarul pe care-l vede în secția de reanimare, femeia este șocată de ignoranța de care dau dovadă oamenii pe străzi în Moldova: „Mă îngrijorează mult prevenția aici. De când am venit, văd oameni pe străzi fără nicio metodă de protecție, fără mască”.

Atât medicii români, cât și cei de la noi spun că fac o echipă bună în tratarea bolnavilor de coronavirus: „Fiecare învață ce are de învățat de la fiecare. Eu atâta știu: că suntem vorbitori de limba română, că suntem români și că pământul este românesc”.