Guvernul a aprobat în şedinţa de joi acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.

„În şedinţa de guvern de astăzi a fost adoptată o hotărâre de guvern, aşa cum Guvernul Orban a promis, pentru ajutor umanitar pentru Republica Moldova, pentru fraţii noştri din Basarabia, pentru a face faţă crizei răspândirii infecţiilor cu coronavirus în ţara vecină, respectiv un ajutor umanitar în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiilor cu coronavirus”, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Proiectul de hotărâre a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern de joi.

Sprijinul acordat de România Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19 este „expresia sinceră a relaţiei speciale” care există între cele două ţări, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la întâlnirea cu premierul moldovean, Ion Chicu.

Şeful diplomaţiei române a amintit poziţia ţării noastre în ceea ce priveşte Republica Moldova, anume „România continuă să sprijine Republica Moldova în realizarea obiectivului său fundamental de integrare europeană”.

„În acelaşi timp, subliniem necesitatea continuării şi intensificării reformelor necesare pentru apropierea de Uniunea Europeană, pentru respectarea principiilor democratice, statului de drept, pentru că, aşa cum şi Uniunea Europeană condiţionează sprijinul său de realizarea acestor aspecte, la fel, şi România, este nevoită să aibă aceeaşi abordare. Este nevoie în mod concret, în mod real, aşa cum de altfel a spus şi domnul prim-ministru, în discuţiile pe care le-am avut, de aceste reforme”, a detaliat Bogdan Aurescu.

Ministrul român de Externe a fost la Chişinău joi, când România a trimis ajutor sanitar Republicii Moldova, în contextul pandemiei COVID-19: materiale sanitare, dar şi o echipă de medici şi asistenţi medicali voluntari, atât civili, cât şi militari. Personalul specializat va lucra în spitale din Republica Moldova.