Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că timp de două săptămâni mai mulți medici români vor ajuta specialiștii de peste Prut în lupta cu coronavirusul.

Guvernul României a trimis în misiune de susținere o echipă de 52 persoane, dintre care 41 de specialiști medicali care vor munci împreună cu medicii din Republica Moldova, în contextul gestionării situației epidemiologice. Misiunea va dura 15 zile, începând cu data de 30 Aprilie 2020. România asigură echipament de protecție specific pentru personalul și medicii români: 3000 combinezoane de protecție, 6000 măști medicale, 6000 măști chirurgicale, 11500 perechi mănuși, 1000 viziere și 10 izolete.

Usatîi rezistent în fața procurorilor, îngenuncheat de medici

Până aici lucrurile a părut în trendul cooperării din ultimii 30 de ani dintre cele două state. Numai că în peisaj a apărut și Renato Usatîi, un politician care este primar al orașului Bălți. Usatîi este unul dintre cele mai controversate personaje din Moldova. A fost mulți ani fugit în Rusia, fiind acuzat în Moldova de infracțiuni grave. Acum s-a întors în țară, dar este acuzat în Rusia de constituirea unei grupări criminale. Practic, procurorii din ambele țări îl consideră un adevărat mafiot.

Usatîi s-a gândit ieri să profite de venirea medicilor români și le-a oferit, celor care au fost repartizați în orașul Bălți, câte 1000 de dolari drept bonus. Numai că astăzi românii i-au dat o palmă morală grea. Medicii au mers la primărie pentru a-i da banii înapoi.

„Este o misiune umanitară, gestul primarului trebuie direcționat pentru alte nevoi. Medicii sunt plătiți de statul român. Ei au lăsat acasă copiii, familii și au venit în Republica Moldova să ajute colegii și să salveze vieți. Este o chestie morală, nu este nevoie de bani”, a declarat unul dintre doctori.

Primarul de Bălți, Renato Usatîi, nu a venit la întâlnirea cu medicii. Plicurile cu bani i-au fost înmânați viceprimarului, Tatiana Dubițcaia.