A început şi în România tratamentul cu plasmă prelevată de la persoane care s-au vindecat de COVID-19. Primul pacient care a beneficiat de acest tratament este internat la secția de Terapie Intensivă a Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din Capitală, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul unităţii medicale.

„Informaţia este că am administrat plasmă de convalescent la un pacient. Asta se practică doar în Terapie Intensivă, nu se practică pe secţii obişnuite. Programul a demarat, a fost pus în practică.

Utilizarea de plasmă la pacienţi este ultracunoscută. (…) Incumbă un beneficiu terapeutic, pentru că, cel puţin teoretic, această plasmă ar trebui să-i aducă pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care să îl ajute în bătălia cu virusul. Deci, numai lucruri bune, riscuri, nu. (…) Sunt respectate întru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ.

Tot la „Matei Balş” a fost tratat şi primul pacient cu Remdesivir

Toate lucrurile funcţionează în conformitate cu tot ce trebuie din punct de vedere legal, avem cadrul legislativ şi am trecut la administrarea ei. În momentul în care avem cazuri severe, punem la bătaie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat şi primul pacient cu Remdesivir”, a precizat profesorul Streinu-Cercel, invitat la Digi24.

Medicamentul antiviral Remdesivir, dezvoltat iniţial pentru tratamentul Ebola, se pare că are rezultate foarte bune şi împotriva COVID-19. Un studiu global arată că pacienții care au fost tratați cu acest medicament s-au recuperat mai rapid și a existat o mai redusă rată a mortalității. Un alt studiu însă nu a dovedit niciun beneficiu clinic al medicamentului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea