Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește rata mortalității în cazul pacienților care ajung la terapie intensivă. Aceasta ajunge la 70% și, conform specialiștilor, numărul deceselor va mai crește în perioada următoare.

Carmen Dorobăț, managerul spitalului Sf Parascheva din Iași consideră că numărul mare al pacienților care ajung la ATI are o explicație. În opinia acesteia, un număr mare de pacienți rămân acasă sub supravegherea medicului de familie și ei trebuie sa semnaleze cea mai mică modificare a stării lor de sănătate. Cu toate acestea nu se întâmplă acest lucru, starea lor se agravează și ajung grav la spital și imediat în terapie intensivă.

În opinia medicului, aceasta ar fi una din explicațiile pentru numărul mare de pacienți care ajung la ATI.

„În momentul de față, la Iași, la boli infecțioase nu e niciun loc la terapie intensivă. Din cele 62 de locuri de terapie intensivă, câte avem în Iași, ieri erau două locuri libere și pe zona de confirmați avem azi 25 de locuri libere”, a spus Dorobăț pentru Digi24.

„Întotdeauna calculăm 5% din totalitatea celor infectați. Am verificat pe total internări, unde avem 3.500 de pacienți pe care i-am manageriat și într-adevăr în terapie intensivă au ajuns 5%. Iar dintre aceștia, mortalitatea este, în astfel de cazuri, peste 50 %, este 70 %. Putem să înțelegem de ce numărul morților a crescut și de ce nu va scădea în următoarea perioadă de timp”, a spus Dorobăț.

„Deci, 300 și ceva de infectari la Iași, 5 % în ATI, la 62 de locuri câte sunt în total, cumulând cu media de 200-250 de noi infectari pe zi, e clar că cele 62 de locuri vor fi permanent pline”, a adăugat ea.

Situația pandemiei din România la zi

Pandemia de coronavirus continuă să facă ravagii în România la mai bine de jumătate de an de la debut. Conform autorităților avem parte azi de un bilanț negru atât în rândul cazurilor noi, cât și în cel al deceselor.

Situația este la fel de alarmantă precum bilanțul din 29 octombrie. De asemenea, la Terapie Intensivă lucrurile devin din ce în ce mai dificil de gestionat.

Astfel, potrivit datelor publicate vineri de GCS, până astăzi, 30 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 235.586 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), 167.897 de pacienți fiind declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 6.546 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.236. Dintre acestea, 917 sunt internate la ATI.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin