Numărul staţiilor de terapie intensivă este prea mic, personalul este insuficient: multe ţări par să nu mai reziste mult valului de pacienţi bolnavi de coronavirus. OMS avertizează de asemenea faţă de supraîncărcarea din spitale mai ales în Europa şi America de Nord, notează Frankfurter Rundschau. 

“Multe ţări din emisfera nordică se confruntă în această perioadă cu un număr îngrijorător de cazuri şi internări”, a afirmat la Geneva preşedintele OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit unui sondaj efectuat de DPA, unele limite de capacitate au fost deja atinse, aceeaşi situaţie fiind valabilă între altele şi unor regiuni din Belgia, Marea Britanie şi Cehia. Belgia este de departe ţara cu cel mai mare număr de infectaţi în 14 zile, iar unii pacienţi au fost transferaţi în Germania pentru a fi trataţi.

Tensiune în Marea Britanie

Situaţia din Marea Britanie este de asemenea tensionată capacităţile unor clinici este epuizată, iar motivul este subfinanţarea cronică a serviciului sanitar de stat. Mii de operaţii au fost contramandate, iar guvernul a înfiinţat mai multe clinici provizorii. Numărul echipamentelor de protecţie şi al măştilor este insuficient, unii recurg la pungi de gunoi pentru a se proteja de infecţie.

Cehia a luat măsuri drastice şi a introdus carantina de noapte, personalul medical este insuficient. Potrivit Camerei medicilor s-au infectat de coronavirus peste 11.000 de lucrători din sănătate, dar cei asimptomatici lucrează în continuare.

În Rusia, Moscova este cel mai mult afectată. În ţările mai mici ca Lituania şi Letonia, există pericolul ca sistemul de sănătate, oricum unul din cele mai slabe din Europa, să intre în colaps.

În Ungaria şi statele balcanice experţii sunt îngrijoraţi din cauza subfinanţării sănătăţii. În România unii medici trebuie să decidă în unele locuri cine va mai primi un loc la terapie intensivă; aici cei tineri au prioritate.

Germania întâmpină și ea probleme

În Franţa, mai ales la Paris şi în sud-estul ţării, situaţia este tensionată, în Spania de asemenea. Germania se confruntă cu un număr redus de personal de îngrijire, ceea ce constituie principala problemă. Elveţia şi Olanda nu au suficiente paturi pentru toţi pacienţii. O situaţie evident mai relaxată se observă în cele cinci state nordice – Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda şi Islanda.

De la debutul pandemiei s-au înregistrat în lume peste 40 de milioane de infectări şi peste un milion de persoane au cedat în faţa infectării cu Covid-19.

Preşedintele OMS a manifestat înţelegere faţă de sentimentul de “epuizare pandemică” manifestat de multe persoane. Încărcătura psihică şi fizică din cauza lucrului de acasă sau distanţarea de familie şi prieteni îşi pun amprenta asupra vieţii. OMS face un apel către omenire, în care vorbeşte de respectarea tuturor măsurilor de prevenire pentru a evita contaminarea. Aceasta este singura modalitate de a evita noi măsuri cum ar fi cea de lockdown.