Medicii şi instituţiile medicale din Rusia sunt obligate să-şi coordoneze orice declaraţie publică despre COVID-19 cu Ministerul Sănătăţii. Medicii şi spitalele au primit o directivă din partea ministerului în acest sens, scrie portalul digital Meduza, citat de agenţia EFE.

Directiva priveşte „orice comentariu sau informaţie publică cu privire la situaţia legată de COVID-19”

Meduza, o publicaţie online independentă, care a intrat în posesia unei copii a acestei directive, a primit confirmarea autenticităţii acestui document din partea serviciului de presă al Ministerului Sănătăţii. Publicaţia citează şi o sursă dintr-un important centru medical federal care a recunoscut că a primit un astfel de document.

Documentul impune următoarea regulă: „Ministerul Sănătăţii rus îi informează pe şefii instituţiilor subordonate ministerului şi pe principalii specialişti consultanţi din afara ministerului că orice comentariu sau informaţie publică cu privire la situaţia legată de COVID-19 trebuie convenită verbal sau în scris cu serviciul de presă al Ministerului Sănătăţii.”

Cum explică Ministerul Sănătăţii această directivă?

Această directivă, a explicat serviciul de presă al ministerului, îşi propune să „sporească eficienţa informării populaţiei despre măsurile de combatere a răspândirii coronavirusului şi de profilaxie a infecţiilor cu SARS-CoV-2”.

„În acest moment, agenda informaţională din jurul coronavirusului este supraîncărcată, inclusiv cu numeroase date inutile, diverse ipoteze şi prognoze ale experţilor”, a explicat serviciul de presă citat.

Ministerul rus al Sănătăţii a publicat pe site-ul său web o listă cu 167 de instituţii federale din subordinea sa pentru care directiva ar fi obligatorie, conform celor două surse media, scrie Agepres.

Număr record de decese într-o singură zi

Rusia a raportat miercuri un număr record de decese provocate într-o singură zi de noul coronavirus, 346, ceea ce ridică bilanţul oficial al victimelor COVID-19 din această ţară la 27.000, informează presa de stat.

În acest context, Oficialii ruşi au dezvăluit că bilanţul deceselor le include doar pe cele cauzate în mod direct de virus. Pacienţii cu coronavirus care au murit din alte cauze nu au fost incluşi în acest bilanţ.

Noul val de infectări a clasat Rusia în primele cinci țări din punct de vedere al numărului de cazuri. În timp ce Rusia a ajuns pe locul al patrulea în topul ţărilor cu cele mai multe contagieri, cu peste 1,5 milioane de cazuri, numărul deceselor provocate de această boală rămâne relativ scăzut.