Premierul Ludovic Orban susține că din informațiile existente este posibil ca un vaccin împotriva Covid-19 să fie gata la finalul anului 2020. Mai exact, trei companii sunt deja într-o fază avansată de testare a vaccinului.

În acest context, premierul Orban susține că la începutul anului 2021 campania de vaccinare ar putea începe, însă aceasta va fi făcută după o anumită strategie bazată pe priorități.

”Există 3 companii care sunt într-o fază avansată de testare a unui vaccin. Sigur, până când nu se termină testele, este foarte greu de spus când va fi gata un vaccin. Chiar și după finalizarea testelor va exista un timp până când vaccinul va fi disponibil, va exista o strategie de vaccinare”, a spus premierul Ludovic Orban.

Există o strategie

Totodată, premierul a mai subliniat faptul că la nivelul Uniunii Europene există deja o strategie de distribuție a acestui vaccin, în funcție de mărimea populației. Ludovic Orban a mai adăugat că există speranțe reale ca la finalul acestui an să avem deja vaccinul care ar putea salva milioane de vieți.

”Ceea ce este clar: la nivelul Uniunii Europene există o strategie de distribuție către fiecare țară în funcție de mărimea populației fiecărei țări, deci nu va fi o distribuție discrimatorie. Evident, va exista și o strategie de vaccinare.

Nu vreau să mă hazardez să dau declarații, însă existe speranțe ca testele clinice să fie finalizate până la finalul acestui an ceea ce înseamnă că vom avea vaccinul la începutul anului viitor.”, a mai spus Ludovic Orban.

De celalaltă parte, în urmă cu câteva zile, Ursula von der Leyen anunța măsuri suplimentare după evoluția nefavorabilă a pandemiei.

„Situația COVID-19 este foarte gravă. Trebuie să intensificăm răspunsul UE”, a afirmat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Astăzi lansăm măsuri suplimentare în lupta noastră împotriva virusului; de la creșterea accesului la teste rapide și pregătirea campaniilor de vaccinare până la facilitarea călătoriilor în condiții de siguranță atunci când este necesar. Invit statele membre să coopereze îndeaproape.

Măsurile îndrăznețe întreprinse acum vor ajuta la salvarea de vieți omenești. Niciun stat membru nu va ieși din această pandemie în condiții de siguranță până când nu o vor face cu toții”, a adăugat Ursula von der Leyen. 

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin