Acest lucru se întâmplă într-un moment în care intră în scenă cele mai ambițioase planuri, inclusiv construcția unui gazoduct Polonia-Belarus – scrie Wojciech Jakóbik, redactor-șef la BiznesAlert.pl

Visele de diversificare mai aproape de a deveni realitate

„Mulțumesc Domnului, există destulă cantitate de petrol în lume, iar prețurile sunt raționale”, a declarat Alexander Lukashenko, președintele Belarusului.

„Este similar cu gazul, există suficiene. Cei mai mari furnizori de materii prime se luptă în prezent pentru cota lor de piață.

Deci, există o alternativă care ar putea fi folosită ”, a adăugat el.

Gazprom și Minsk se află în prezent într-o dispută privind plățile pentru gazul care a fost deja furnizat Belarusului. Rusii vor ca bielorusii să restituie datoria, dar bielorusii nu cred că au una.

Minsk dorește, de asemenea, ca Gazprom să-și reducă prețul la gaz, care este în prezent la 127 de dolari pe 1 metru cub.

Mass-media rusească a sugerat că livrările de gaze în Belarus ar putea fi oprite la începutul lunii iulie, dacă disputa nu va fi rezolvată. Cu toate acestea, recent a escaladat și mai mult după deturnarea personalului Belgazprombank, al cărui CEO a fost Viktor Babaryka, care este acum provocatorul lui Lukashenko la viitoarele alegeri prezidențiale. Gazprom a declarat că aceste acțiuni sunt ilegale.

Conductele de transport din Belarus sunt deținute de Gazprom Transgaz Belarus, deoarece în 2011 Lukashenko le-a vândut în schimbul unei alte reduceri pentru gazul din Rusia.

Presupunând că Minsk nu dorește să folosească forța pentru a prelua operatorul rețelei de gaze interne, Lukashenko ar putea folosi o altă soluție, care este mai puțin controversată și este considerată valabilă în teorie.

Soluția constă în construirea unei noi conducte de gaz care ar fi în afara controlului Rusiei și care ar putea fi operată de un operator separat deținut de Minsk, că gazoductul ar urma să circule din Polonia în Belarus.

O soluție analogă este o conductă de gaze între Polonia și Ucraina. Unul dintre argumentele pentru construirea unei noi conexiuni inter-sistem între Polonia și Ucraina a fost necesitatea creării unei infrastructuri independente de acordurile bilaterale cu Rusia, care în trecut au făcut imposibilă utilizarea conductelor de gaz existente pentru alimentarea cu flux invers.

Acordurile dintre operatori și Gazprom au îngreunat transmiterea gazului în două direcții, motiv pentru care, în 2015, Ucraina a început să importe gaz din UE, pentru câțiva ani, disponibilitatea fluxurilor inverse cu Kiev era limitată.

Aceste restricții au fost eliminate, astfel încât unul dintre argumentele pentru noua conductă de gaz nu a mai fost valabile.

O conductă de gaze între Polonia și Belarus ar putea fi justificată din acest punct de vedere, dar s-ar confrunta cu provocări similare. Uniunea Europeană nu va finanța proiecte cu țări terțe din fonduri care sprijină diversificarea în Europa, cum ar fi în cazul terminalului GNL sau al Baltic Pipe.

Conducta de gaz dintre Polonia și Belarus, similară omologului său ucrainean, ar trebui să se confrunte cu probleme de finanțare. Rentabilitatea conductei ar trebui să se bazeze pe un contract de furnizare pe termen lung, iar poziția volatilă a Minsk subminează siguranța că va semna un astfel de acord până la urmă.

La fel ca în cazul conductei de gaz către Ucraina, soluția ar putea fi oferită de Statele Unite care ar putea oferi sprijin financiar.

SUA s-au angajat deja în diversificarea gazelor naturale în Belarus. Americanii au semnat un memorandum privind cooperarea regională în sectorul energetic cu Polonia și Ucraina, care prevede posibilitatea finanțării proiectelor energetice.

Nu au fost respectați pași specifici acestei declarații, dar, în teorie, americanii ar putea cofinanța interconexiunile de la granița dintre Ucraina și Belarus, ceea ce le-ar oferi un acces mai bun la acele piețe de gaz, care ar putea să cumpere gaz din diverse direcții, inclusiv în lichefiat formular de la terminalele de gaze americane prin Polonia.

Pe hârtie acest puzzle complicat este posibil să se alăture. Totuși, totul depinde de credibilitatea Belarusului.

Lukashenko poate pune în pericol din nou totul

Știrile despre arestarea potențialului rival al lui Alexander Lukashenko la președinție au fost confirmate.

El a fost reținut la 18 iunie, când liderii statelor Parteneriatului Estic au vorbit online despre viitorul inițiativei.

Tensiunile în creștere pot pune în pericol planul Belarusului de a se elibera de dependența de hidrocarburile din Rusia.

Liderii Uniunii Europene și ai țărilor Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina au discutat despre modul în care inițiativa ar trebui să răspundă la epidemia de coronavirus și cum să își continue cooperarea strategică în ciuda noilor provocări.

„Liderii și-au exprimat voința politică de a continua construirea unei zone de democrație, prosperitate și stabilitate partajate, ancorate în valorile noastre comune, printr-o ordine internațională bazată pe reguli și drept internațional”, a informat Charles Press, președintele Consiliului European.

În aceeași zi, Viktor Babaryka a fost arestat în Belarus. El a fost acuzat de fraudă fiscală și se confruntă cu 15 ani de închisoare.

Fostul CEO al Belgazprombank a dorit să candideze la viitoarele alegeri prezidențiale.

Minsk a înlocuit conducerea superioară la bancă după ce a plecat și a anunțat că au fost comise o serie de infracțiuni la bancă și apoi a dat vina pe Babaryka.

Gazprom și Rusia au stat în apărarea sa. Belarusii au arestat și membri ai opoziției și mass-media.

Până în prezent, niciunul dintre civilii protestanți nu a fost arestat, dar demonstrațiile cresc în număr, deoarece, conform sondajelor de încredere, sprijinul lui Lukashenko este de 3%.

Nimeni nu știe cum tulburarea din ce în ce mai mare în Belarus va avea impact asupra planului său de a se elibera de dependența de hidrocarburi din Rusia.

Până în prezent, nici Bruxelles-ul, nici Washingtonul nu au impus vreo sancțiune regimului la Minsk.

Cu toate acestea, un astfel de risc poate avea impact asupra discuțiilor privind diversificarea, de ex. de aprovizionare cu petrol sau gaze pe teritoriul Poloniei.

Tensiunile politice din Belarus înainte de alegerile prezidențiale din august pot submina discuțiile privind cooperarea energetică în sectorul petrolului și gazelor.

Într-un astfel de caz, acțiunile totalitare ale Minsk îi vor provoca din nou izolarea, chiar dacă, în realitate, trebuie să se integreze cu Occidentul, având în vedere înfrângerea pe care o are Moscova în țară. Cu toate acestea, poate că politicile americane și cele pe termen lung ale UE vor duce la o schimbare calitativă în câțiva ani, dacă se dovedește că Lukashenko nu a înșelat de data aceasta sau dacă succesorul său va fi gata să conteste Moscova în sectorul energetic.