Războiul dintre fostul și actualul ministru de Finanțe continuă inclusiv pe tema achiziției rachetelor Patriot. Eugen Teodorovici îl acuză pe Florin Cîțu că plata în avans a sistemului de rachete Patriot, ceea ce a dus la adâncirea deficitului bugetar și declanșarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană, împotriva României, nu este deloc un act de patriotism.

Stabilitatea economică, afectată

”Cîțu nu a înțeles și nici nu va fi capabil vreodată să priceapă că trebuie să păstrezi echilibrul absolut necesar în tot ceea ce presupune securitatea și siguranță națională.

Nu va înțelege niciodată că a fi PATRIOT nu înseamnă să te grăbești să plătești ÎN AVANS achiziția unui sistem de rachete Patriot (pe care într-o exprimare mai plastică le-am numit “fiare”), știind că plătind, afectezi stabilitatea economică a țării tale.

Nu va înțelege că a fi serios în relația cu NATO este la fel de important cu a fi serios în relația cu Uniunea Europeană și cu toate statele cu care România are acorduri și parteneriate externe.

Și nici că a fi responsabil pentru securitatea și siguranța națională, înseamnă a fi responsabil pentru tot ceea ce presupune aceasta: securitate economică, socială, energetică, nucleară, alimentară, educațională, sanitară etc”, a scris Teodorovici pe Facebook.

”Fiare” de 4 miliarde

Trebuie menționat faptul că fostul ministru de Finanțe a declarat recent că ar preferat ca ”fiarele” să fi fost construite în România, pentru a nu plăti 4 miliarde de euro către SUA.

”Eu aș fi preferat ca acele fiare să fie în România construite, aș fi preferat nu să dau 4 miliarde, ci 5 miliarde, 10 miliarde de euro, pentru ceea ce se construiește în România și se folosește după aceea în România sau tot ceea ce înseamnă țări aliate NATO.

Prefer să construiesc și să vând decât să import un produs, fie el și din zona militară. Și eu cred că aceasta este politica pe fiecare țară europeană și nu numai o are, dacă are în vedere interesul național.

”Zonă geo-politică complicată”

România a greșit că nu a avut o politică prin care să stimuleze producția în România a acestor echipamente de tehnică militară. Dacă ar fi fost produse în România, aceste rachete ar fi fost în interesul național de două ori – pe de-o parte, interesul militar și, pe de altă parte, cel economic.

Să produci în România tehnică militară și să îți vinzi după aceea, atât ție, către Ministerul Apărării, cât și altor state NATO, cred că era foarte important și din punct de vedere economic”, a declarat Eugen Teodorovici pentru Europa Liberă.

În replică, Florin Cîțu a spus: ”Ca să spui că a cumpăra rachete Patriot, care sunt aici în România pentru a ne apăra – suntem într-o zonă geo-politică complicată – să spui despre ele că sunt fiare, asta spune mult despre ceea ce crede fostul ministru despre cum trebuie apărată România în fața celor care ne amenință câteodată voalat sau direct”.