Prestigiosul cotidian american Washington Post şi-a declarat luni sprijinul pentru candidatul democrat Joe Biden, care se va confrunta în alegerile din 3 noiembrie cu Donald Trump, ”cel mai slab preşedinte al timpurilor moderne”, relatează AFP.

Într-un editorial, ziarul citat menţionează că fostul vicepreşedinte american este, la vârsta de 77 de ani, ”excepţional de bine calificat, prin temperamentul şi experienţa sa, pentru a face faţă provocărilor colosale” ale următorilor patru ani.

”Declin al democraţiei”

În 2016, Washington Post şi-a declarat sprijinul pentru Hillary Clinton, care a candidat împotriva lui Donald Trump.

Patru ani mai târziu, miliardarul republican caută un nou mandat la răscrucea mai multor crize istorice: pandemia de COVID-19, care a ucis peste 200.000 de persoane în Statele Unite şi a lovit puternic economia ţării precum, şi o profundă mişcare de protest împotriva rasismului şi a brutalităţilor poliţiei.

La acestea se adaugă ”autoritarisme” la nivel global în plină ascensiune în faţa unui ”declin al democraţiei” şi o ”planetă în pericol din cauza schimbărilor climatice”, subliniază ziarul citat. Toate aceste crize au fost ”create, exacerbate sau neglijate” de Donald Trump.

Planul de salvare economică

”Pentru a-l demite pe cel mai slab preşedinte din timpurile moderne, mulţi alegători ar putea fi gata să voteze pentru aproape oricine”, notează Washington Post, deoarece scrutinul apare în primul rând ca un referendum pentru Donald Trump, în vârstă de 74 de ani.

Dar, ”din fericire”, alegătorii nu vor trebui să ”scadă standardele” pe 3 noiembrie, potrivit editorialului, care subliniază experienţa fostului vicepreşedinte american din timpul mandatului preşedintelui Obama.

Ziarul citat aminteşte sosirea lor la Casa Albă în 2009 în plină criză economică şi financiară şi rolul fostului senator Biden în negocierile cu republicanii şi democraţii din Congres pentru a obţine un plan de salvare economică.

Cotidianul este deținut de Jeff Bezos

Pentru Washington Post (”WaPo”), deţinut de multimiliardarul Jeff Bezos, Joe Biden ar putea fi de asemenea capabil să ”poziţioneze mai bine Statele Unite ca un concurent capitalist al Chinei”, reînnoind alianţele internaţionale anulate de republicani.

Câteva ziare importante, printre care Chicago Tribune şi Los Angeles Times, şi-au manifestat sprijinul pentru Joe Biden, dar New York Times nu s-a pronunţat încă.

Joe Biden a primit, de asemenea, sprijinul unor figuri republicane moderate, dar şi al unor celebrităţi.

Descriindu-se drept un votant ”independent şi centrist”, actorul de la Hollywood Dwayne ”The Rock” Johnson şi-a anunţat duminică pentru prima dată sprijinul public pentru un candidat, în favoarea democratului Joe Biden.