Monica Pop nu este de acord cu deczia luată de Raed Arafat, conform căreia oamenii care nu reprezintă urgențe medicale să nu fie internați sau operați. În opinia sa, gestul făcut de șeful DSU este o crimă cu premeditare iar bolnavii vor fi afectaţi foarte mult psihic.

Totodată, medicul s-a arătat mirat de faptul că însuși Raed Arafat care este medic la rândul său a putut să spună aceste lucruri, dând exemplu hernia de disc. Monica Pop susține că această afecțune provoacă dureri insuportabile și o operație nu poate fi amânată.

„Nu îmi vine să cred că un medic a putut să debiteze aşa ceva. Şi a dat şi un exemplu care e o urgenţă: hernia de disc. Nu o fi de mare urgenţă ca şi intervenţie însă provoacă nişte dureri absolut insuportabile. Cum e posibil ca un medic sa spună aşa ceva, să se amâne o astfel de operaţie.

Pe urmă, toţi bolnavii programați trebuie operaţi. Într-o lună de zile se poate agrava orice fel de boală a unui pacient care necesită intervenţie chirurgicală”, a spus medicul Monica Pop.

”Este o crimă cu premeditare”

Aceasta a mai subliniat faptul că ordinul trebuie revocat imediat pentru a nu lăsa urmări în rândul pacienților care au reală nevoie de ajutor din partea medicilor.

”Trebuie revocat acest ordin. Este efectiv o crimă cu premeditare”, a spus medicul Monica Pop care a subliniat că este foarte greu pentru un bolnav care trebuie să se pregătească psihic pentru o intervenţie.

Amintim faptul că reacția medicului Monica Pop vine după ce șeful DSU, Raed Arafat, care a anunțat luni că, din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

”Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.