Raed Arafat vine cu soluții pentru evitarea incendiilor în spitale: Nu înseamnă că putem garanta un risc 0

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Raed Arafat, a vorbit, miercuri seara, la News Hour with CNN, difuzată la Antena 3, despre soluțiile oferite managerilor de spitale. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că soluția este respectarea tuturor regulilor de prevenire stabilite de pompieri.

Acesta spune că este important să reducem presiunea pe sistemul sanitar, făcând apel la oameni să se vaccineze.

„Soluția este să respectăm toate regulile care sunt regulile de prevenire stabilite cu pompierii. Să ne îngrijim de bolnavi, să încercăm să reducem impactul pe sistemul sanitar, cât mai mulți să se vaccineze, măcar să nu mai ajungă în Terapie Intensivă. Noi încercăm să creștem capacitățile în siguranță. Asta nu înseamnă că putem garanta un risc 0, pentru că nicăieri în lume nu se garantează un risc 0”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că ”detașăm personal, tocmai că să completăm personalul tocmai că un salon să nu rămână nesupravegheat, mai ales pe zona de Terapie Intensivă.”

Apel la vaccinare

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că oamenii ar trebui să nu mai asculte îndemnurile anti-vaccinare, să se vaccineze și să asculte îndemnurile medicilor.

”Soluția este că oamenii să nu mai asculte nimic din îndemnurile împotriva vaccinării. Să se trateze așa cum spun medicii, și cine poate să se vaccineze cât mai repede.”, a mai spus șeful DSU.

Spitalele își vor suspenda intervențiile chirurgicale și internările care nu reprezintă urgențe

Raed Arafat a vorbit și despre ordinul care prevede ca internările și intervențiile chirurgicale să fie amânate pentru 30 de zile, explicând că acest lucru nu se aplică și pentru bolnavii cronici.

„Cine citește ordinul va vedea că permite continuarea intervențiilor și tratamentelor acolo unde nu se pot amână. Clar că urgențele nu se amână. Cazurile onologice sunt menționate că excepții, acolo unde tratamentul trebuie să se desfășoare, și nu blochează activitatea activitatea ambulatorie.

Dar într-o situație cum este cea în care ne aflăm, noi, că medici, treaba noastră este să prioritiam și să alocăm resursele acolo unde este nevoie, astfel încât să salvăm cât mai mulți oameni”, a explicat Read Arafat.