Oamenii de știință sunt îngrijorați ca după ce pandemia COVID-19 se va încheia, omenirea ar putea fi atacată de un alt virus, mult mai periculos. Acest virus se numește Nipah și provoacă o boală cu același nume. A fost descoperit pentru prima dată în Cambodgia. Față de SARS-COV-2 care are o rată de mortalitate de 3%, noul virus are o rată de mortalitate este de 75%.

Cum se transmite noul virus?

Similar SARS-COV-2, Nipah se transmite de la lilieci la om, virusul fiind prezent în fecalele acestor animale, realtează BBC. „Este o preocupare majoră pentru noi, pentru că nu există tratament, și are o rată de mortalitate mare”, a declarat unul dintre cercetătorii care studiază acest virus.

Mortalitatea cauzată de Nipah este între 4- și 75%, în funcție de locația focarului.  În fiecare an, OMS publică o listă extinsă de patogeni care pot să provoace crize de sănătate publică, astfel încât oamenii de știință să își poată prioritiza studiile și finanțarea acestora. OMS se concentrează pe acei viruși care reprezintă cel mai mare risc la adresa sănătății oamenilor.

Acest nou virus îngrijorează OMS

Sunt mai multe motive pentru care Nipah este considerat sinistru. Are o incubație foarte lungă, ceea ce reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată să împrăștie boala. Poate să infecteze un număr mare de specii de animale, făcând astfel și mai mare riscul de răspândire.  Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate.

Simptomele bolii

Cei care se îmbolnăvesc pot să aibă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită. Este o boală pe care OMS nu dorește să o lase să se răspândească.  Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, din 196 de persoane infectate, 150 au murit. Virusul se transmite de la liliecii care stau atârnați în copaci la oamenii care își amplasează piețele, casele, locurile de muncă. Oamenii de știință susțin că transmiterea virusului la om are drept cauză distrugerea habitatului liliecilor.  60% din populația Globului trăiește în Asia și regiunea Pacific, iar urbanizarea se produce rapid. Banca Mondială a arătat, într-un raport, că aproape 200 de milioane de oameni s-au mutat în orașe în Asia de Est în doar 10 ani, între 2000 și 2010.

Liliecii care se hrănesc cu fructe tind să trăiască în regiuni cu mulți copaci care produc fructe. Cînd habitatul lor este distrus, ei găsesc soluții.  Se ascund sub acoperișuri de case sau între ruinele de la Angkor Wat, cel mai vizitat complex de temple din Cambodgia. Cercetătorii au constatat, monitorizând liliecii, că aceștia zboară și câte 100 de kilometri pe noapte în căutare de hrană, din cauză că habitatul lor natural nu mai există.