Traficul aerian a fost grav afectat de pandemie! În continuare, numărul rezervărilor scade, iar 2021 pare un an la fel de dificil. Redresarea traficului aerian se lasă așteptată.

Traficul aerian, lovit de pandemie

Companiile aeriene continuă să treacă prin probleme mari. Se confruntă cu o aşteptare dificilă a ridicării restricţiilor de călătorie în urma vaccinării pentru COVID-19, a anunţat marţi Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA), care avertizează că redresarea traficului aerian stagnează, iar numărul rezervărilor scade, în urma creşterii numărului de infecţii cu coronavirus, transmite Reuters.

“Vedem din trimestrul patru o deteriorare a rezervărilor pe plan global”, a afirmat Brian Pearce, economist şef al IATA.

Rezervările au scăzut cu 80%

În primul trimestru din 2021, numărul rezervărilor pentru călătoriile aeriene a scăzut cu 80% faţă de perioada similară din 2020, pe fondul înăspririi restricţiilor, arată datele IATA.

“În loc să avem un boom în perioada de vacanţă de la finalul lui 2020, am avut chiar mai multe restricţii. Perspectivele pe termen scurt sunt sumbre”, a avertizat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, la o conferinţă de presă desfăşurată la Geneva.

Testarea, cerință pentru călători

Oficialul a criticat faptul că Marea Britanie, Canada, Germania, Japonia şi alte ţări au adăugat testarea pentru virus ca o cerinţă pentru cei care călătoresc, fără a elimina reglementările privind carantina. “Cu alte cuvinte, ei au ales măsuri politice care vor lovi călătoriile”, a afirmat Alexandre de Juniac.

Conform datelor IATA, doar 1,8 miliarde de persoane au efectuat călătorii aeriene în 2020, în scădere de la 4,8 miliarde în 2019.

Companiile aeriene urmează să înregistreze pierderi cumulate de 157 de miliarde de dolari în 2020 şi 2021, în urma celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al restricţiilor care afectează marile pieţe, a avertizat recent Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.