Un acord care să permită transferul de date personale

„Găsirea unei soluţii este o prioritate la Bruxelles şi Washington”, a declarat Reynders la Camera de Comerţ Americană de la Bruxelles, la o zi după o conversaţie pe care a avut-o cu ministrul comerţului al SUA, conform afp.com

„Cred că astăzi poate exista un teren mai favorabil decât în urmă cu câţiva ani pentru a lucra asupra acestor probleme”, a estimat comisarul european.

Exigenţa unor reguli moderne de protecţie a vieţii private este în creştere

Acesta a subliniat că „exigenţa unor reguli moderne de protecţie a vieţii private în SUA este în creştere atât la nivelul statelor (…) cât şi la nivel federal”.

În iulie 2020, Curtea de Justiţie a UE a revocat „Privacy Shield”, mecanism crucial al transferului de date personale din UE spre SUA, din cauza temerilor cu privire la programele de supraveghere americane. Invalidarea acestui mecanism a fost salutată de apărătorii libertăţilor individuale, dar criticată de giganţii în domeniul tehnologiilor. Cazul a fost iniţiat în urma unei plângeri împotriva Facebook din partea juristului austriac Max Schrems, figură proeminentă a luptei pentru protecţia datelor.

Curtea de Justiţie a UE a estimat la acea dată că dispozitivul nu protejează în faţa unor posibile „ingerinţe în drepturile fundamentale ale persoanelor ale căror date sunt transferate„ în SUA, pentru că agenţiile de informaţii pot să aibă acces la ele fără niciun control sau căi de atac.

Această decizie a cufundat într-o zonă de incertitudine juridică companiile care operează în UE şi care transferă sau găzduiesc date de partea cealaltă a Atlanticului. În jur de 5.000 de companii americane, printr care giganţii în domeniul tehnologiilor, precum Google şi Amazon, utilizau acest mecanism.

De atunci ele au recurs la soluţii alternative, cu legalitate mai incertă, pentru a continua aceste transferuri, în aşteptarea ca Bruxellesul şi Washingtonul să găsească un sistem mai solid şi durabil.

Un acord ar urma să rezolve „probleme complexe şi sensibile (…) legate de echilibrul delicat între securitatea naţională şi respectarea vieţii private”, a spus Didier Reynders.

Noul mecanism ar urma să cuprindă dispoziţii ce presupun un acces la justiţie şi drepturi individuale protejate de sancţiuni în caz de încălcare a acestora.

Sursă foto: Dreamstime