Uniunea Europeană a trimis 21 de milioane de doze de vaccin anti-COVID în Marea Britanie

Uniunea Europeană a exportat, de la începutul lui decembrie, în Regatul Unit aproximativ 21 de de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 de pe teritoriul european, reprezentând două treimi din dozele administrate până în prezent britanicilor, arată date europene publicate joi, relatează AFP. Totuși, Uniunea Europeană nu a primit nicio doză de vaccin anticovid de pe teritoriul britanic.

De la 1 decembrie 2020 şi până la 25 martie 2021, UE a exportat în total 77 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 către 33 de ţări, un număr care nu include contribuţiile Uniunii la iniţiativa internaţională Covax destinată ţărilor sărace, a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

21 de milioane de doze au fost trimise către Marea Britanie

Din acest total, 21 de milioane de doze au fost trimise către Regatul Unit – reprezentând cea mai mare parte a celor 31 de milioane de doze pe care Londra a anunţat că le-a administrat până în prezent în ţară, potrivit unei surse europene.

Bruxellesul, care vrea să accelereze campaniile de vaccinare în lupta împotriva celui de-al treilea val covid-19, a decis miercuri, în numele ”reciprocităţii”, să-şi înăsprească condiţiile de export de vaccin anticovid către ţările care produc vaccin sau a căror populaţie a fost larg vaccinată.

În cadrul unui mecanism de control implementat la sfârşitul lui ianuarie, 380 de autorizaţii de export au fost emise de la 1 februarie şi până la 24 martie, cu privire la exportul a 43 de milioane de doze de vaccin către 33 de ţări , inclusiv aproximativ zece milioane de doze destinate Regatului Unit.

Până în prezent, Cei 27 şi-au împărţit între ei 88 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19, din care au administrat 63 de milioane.

Câte persoane s-au vaccinat în UE

Aproximativ 19 milioane de persoane din UE au fost vaccinate ”complet”, după rapel, reprezentând 4,3% din populaţia europeană, potrivit unui bilanţ AFP.

În trimestrul întâi, UE a primit aproximativ 65 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 produs de BioNTech-Pfizer, zece milioane de doze de vaccin produs de Moderna şi 30 de milioane de doze de vaccin produs de AstraZeneca-Oxford, dintre cele 120 de milioane de doze de vaccin pe care laboratorul suedezo-britanic s-a angajat iniţial prin contract să le livreze.

În trimestrul doi, Cei 27 aşteaptă livrarea a cel puţin 360 de milioane de doze de vaccin anticovid, între care 200 de milioane de doze BioNTech-Pfizer, 35 de milioane de doze de vaccin Moderna, 55 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson, aprobat recent de EMA, administrat într-o singură doză, şi 70 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca (din totalul de 180 de milioane prevăzut iniţial prin contract).