Premierul grec Kiriakos Mitsotakis şi-a exprimat duminică speranţa că în cea de-a treia zi a summitului liderilor UE să se reuşească depăşirea divergenţelor, potrivit agerpres.ro

„Ne confruntăm cu o criză economică fără precedent şi pur şi simplu nu ne putem permite să apărem divizaţi sau slabi”, a spus Kiriakos Mitsotakis.

Cei 27 de lideri ai UE au decis să intre în prelungiri

Incapabili să ajungă la un compromis după două zile de summit, cei 27 de lideri ai UE au decis să intre în prelungiri şi să se reîntâlnească duminică la prânz, în speranţa de a depăşi blocajele privind uriaşul plan de relansare post-coronavirus aflat în discuţie.

Comisia Europeană a propus iniţial un pachet de 750 de miliarde euro, dintre care 500 miliarde euro sub formă de granturi şi 250 miliarde euro în credite. Sâmbătă, preşedintele Consiliului European a propus ca valoarea pachetului general de relansare economică, de 750 de miliarde de euro, să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a granturilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Grecia caută ajutor extern

Premierul Greciei a avut mai multe contacte cu lideri ai altor țări europene și cu oficiali de la Bruxelles, în preajma reuniunii care început vineri. În joc este nu doar accesul Greciei la Fondul de refacere. Grecia abia a ieșit dintr-o criză profundă, ale cărei costuri încă le plătește și, de exemplu, dacă suma acordată pentru creditare va fi mai mare cu mult față de granturi i-ar înrăutăți situația față de instituțiile de credit internaționale.

Grecia face însă şi un puternic lobby pentru coalizarea unei poziții europene mai puternice față de poziția și comportamentul Turciei în estul Mediteranei și în special în preajma Ciprului.