Premierul Greciei a avut mai multe contacte cu lideri ai altor țări europene și cu oficiali de la Bruxelles, în preajma reuniunii care început vineri. În joc este nu doar accesul Greciei la Fondul de refacere. Grecia abia a ieșit dintr-o criză profundă, ale cărei costuri încă le plătește și, de exemplu, dacă suma acordată pentru creditare va fi mai mare cu mult față de granturi i-ar înrăutăți situația față de instituțiile de credit internaționale.

Grecia face însă şi un puternic lobby pentru coalizarea unei poziții europene mai puternice față de poziția și comportamentul Turciei în estul Mediteranei și în special în preajma Ciprului.

Cei 27 de lideri europeni au participat la o reuniune fizică la Bruxelles, pentru a discuta despre planul de redresare a economiilor europene, care oferă un răspuns la criza provocată de COVID-19, precum și despre un nou buget pe termen lung al Uniunii Europene. Divergențele sunt încă foarte mari și aproape nici unul din liderii prezenţi nu a fost optimist că în cursul următoarelor două zile se va ajunge la un rezultat de compromis care să satisfacă toate țările membre.

Cei 27 nu au hotărât încă chestiuni legate de dimensiunea Cadrului Financiar Multianual, a modului în care vor fi distribuiți banii din Fondul de redresare a economiei europene sau a echilibrului dintre subvenţiile nerambursabile și credite. Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a participat și el astăzi la această reuniune.

În intervenția sa, premierul grec a prezentat pozițiile Atenei, aflate pe trei puncte, şi anume: menţinerea nivelului subvențiilor, așa cum a fost propus iniţial, de Comisie, menţinerea echilibrului dintre subvenţii nerambursabile şi credite, respectiv 70-30% și eliminarea oricăror altor condiții privind finanțarea din Fondul de redresare, dincolo de cele deja prevăzute în Tratatul de stabilitate și dezvoltare. În intervenția sa, premierul grec a subliniat că liderii europeni au obligația față de cetățenii lor să ajungă la un acord în privința Fondului de redresare al Uniunii Europene.

Nu există niciun motiv să nu ajungem la un acord în cadrul acestei reuniuni, deoarece sunt puse în joc principiile, unitatea şi solidaritatea europeană. Nu trebuie să pierdem imaginea mare, care nu este alta decât faptul că ne aflăm în faţa celei mai mari recesiuni economice după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar dacă anumite compromisuri sunt indispensabile, trebuie să fim siguri că vom găsi o soluție ambițioasă, deoarece cetățenii europeni nu așteaptă nimic mai puțin de la noi, a subliniat premierul grec.

De asemenea, Kyriakos Mitsotakis, are programate întâlniri bilaterale cu liderii europeni în marja lucrărilor, cu care va discuta detaliat problema Turciei. Potrivit informațiilor guvernamentale din Grecia, este programată şi o întâlnire cvadrilaterală, la care vor participa premierul grec Kyriakos Mitsotakis, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului, Charles Michel. Subiectul acestor dezbateri va fi atitudinea sfidătoare a Turciei faţă de două state membre, respectiv Grecia şi Cipru, dar şi sancţiunile ce trebuie impuse în cazul unei escaladări a agresivităţii Turciei, conform Radio România Actualități.