Inundațiile catastrofale din Germania, din luna iulie, vor lăsa o gaură uriașă ȋn bugetul celei mai mari economii europene.

Potrivit ministrului german al Finanţelor, Olaf Scholz, efortul total de reconstrucţie va costa mai mult de 6 miliarde de euro.

“Ştim deja că va trebui să cheltuim mult mai mult de data aceasta şi suntem gata să facem acest lucru”

Ȋn plus, acesta a mai transmis, marți, că persoanele care trăiesc în zonele afectate de furia apelor pot conta pe acordarea rapidă şi fără birocraţie a unor ajutoare de urgenţă în valoare de peste 400 de milioane de euro, potrivit agenției Reuters.

“Am cheltuit aproape 400 de milioane de euro sub formă de ajutoare de urgenţă după ultimele inundaţii dezastruoase. Ştim deja că va trebui să cheltuim mult mai mult de data aceasta şi suntem gata să facem acest lucru”, a declarat ministrul, aflat ȋn vizită în oraşul Schleiden-Gemuend, din vestul Germaniei, localitate afectată serios de inundaţiile de luna trecută.

Guvernul federal şi guvernele landurilor afectate de inundaţii vor ȋmpărți povara fiscală a lucrărilor de reconstrucţie, a mai precizat Olaf Scholz.

“După ultimele inundaţii majore, am cheltuit 6 miliarde de euro pentru reconstrucţie până la această dată, guvernul federal şi guvernele landurilor împreună. După distrugerile pe care le văd acum aici, şi pe care le vedeţi cu toţii, putem spune cu siguranţă că vom avea nevoie de o sumă mult mai mare pentru reconstrucţie”, a precizat ministrul de Finanțe.

216 oameni au murit ȋn Germania și Belgia din cauza inundațiilor din iulie

La mijlocul lunii iulie, inundaţii grave au devastat mari părţi din vestul Germaniei, precum şi din ţările vecine Belgia şi Olanda. Landurile Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat au fost cele mai afectate, dar şi Bavaria şi Saxonia au avut de suferit. Valoarea pagubelor provocate infrastructurilor avariate de inundaţiile care au lovit vestul Germaniei au fost evaluate la aproximativ 2 miliarde de euro.

180 de oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile care au afectat vestul Germaniei în zilele de 14 şi 15 iulie. Victimelor din Germania li se adaugă cele 36 din Belgia, astfel încât totalul celor decedaţi în acest episod meteo neobişnuit în Europa se ridică la 216. Luxemburg, Ţările de Jos, apoi Austria câteva zile mai târziu au fost la rândul lor afectate de inundaţii, însă în aceste state nu au fost înregistrate victime.

Sursă foto: Dreamstime