Potrivit Reuters, decizia Germanei de a trimite nava de război vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de ambiţiile teritoriale ale Chinei. Amintim faptul că în mod regulat, marina americană efectuează operaţiuni ”de libertate a navigaţiei”, în care navele lor trec aproape de unele dintre insulele contestate, într-o demonstraţie de forţă.

Astfel, China obiectează faţă de aceste misiuni americane, afirmând că nu ajută la promovarea păcii şi a stabilităţii. De cealaltă parte, Washington a plasat combaterea Chinei în centrul politicii sale de securitate naţională şi vrea să îşi mobilizeze partenerii împotriva politicilor externe şi economice coercitive ale Beijingului.

Germania are însă un alt scop și intervine într-un mod calm. Potrivit sursei citate, oficialii de la Berlin au spus că nava germană va respecta rutele comerciale obişnuite. Totodată, nu este de aşteptat nici ca fregata să navigheze prin Strâmtoarea Taiwanului, o altă activitate americană regulată condamnată de Beijing.

În același timp, Berlinul a afirmat în mod clar că misiunea are rolul să sublinieze faptul că Germania nu acceptă pretenţiile teritoriale ale Chinei.

Germania își echilibrează interesele

Trebuie amintit faptul că Germania trebuie să echilibreze interesele sale de securitare cu interesele economice, China fiind cel mai important partener comercial al Berlinului. Totodată, Exporturile germane au contribuit la atenuarea impactului pandemiei de Covid-19 asupra economiei ţării, cea mai mare din Europa.

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a mers în portul Wilhelmshaven pentru a asista la plecarea fregatei Bayern în călătoria sa de şapte luni care o va duce în Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Vietnam.

De menționat este faptul că se așteaptă ca aşteptat ca nava să traverseze Marea Chinei de Sud la jumătatea lunii decembrie, devenind astfel prima navă de război germană care va trece prin regiune din 2002. În acest context, el a precizat că speră ca legile să fie respectate, atât la nivel de navigație cât și la nivel de comerț.

„Dorim ca legea existentă să fie respectată, rutele maritime să fie liber navigabile, societăţile deschise să fie protejate şi comerţul să respecte reguli corecte”, a spus Kramp-Karrenbauer.

Amintim faptul că țări precum Marea Britanie, Franţa, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă şi-au extins la rândul lor activitatea în Pacific, pentru a contracara influenţa Chinei.