Statele membre trebuie acum să adopte oficial 'recomandarea' executivului european pentru ca aceasta să intre în vigoare. 

Germania, Austria, Danemarca, Suedia şi Norvegia vor dispune de o nouă derogare de la regulile de liberă-circulaţie, până la mijlocul lunii mai. 

În mai 2016, executivul european a acceptat pentru prima dată o prelungire excepţională – peste durata autorizată de timp normală prevăzută de Codul Schengen – a unor controale reintroduse în 2015 la anumite frontiere de cinci ţări membre ale Spaţiului Schengen. 

Comisia a atras totuşi atenţia că va fi vorba doar de o situaţie excepţională şi şi-a fixat ca obiectiv o revenire la normal, fără controale la frontierele interne, până în decembrie 2016. 

Bruxellesul a prelungit apoi acest orizont de timp, acceptând la sfârşitul lunii octombrie o extindere cu trei luni, urmată miercuri de o nouă derogare. 

"Au fost înregistrate progrese notabile în vederea unei ridicări a controalelor la frontierele interne, însă trebuie să le consolidăm şi mai mult", a declarat miercuri prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru a justifica această prelungire. 

În pofida măsurilor luate de UE pentru a face faţă presiunii migratorii, "suntem încă departe de obiectiv, din păcate", a recunoscut comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos. 

AGERPRES