Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei este neliniștită cu privire la schimbările care au loc în ultima perioadă în România.

Astfel, joi a fost activată procedura de examinare a respectării normelor democratice în Romania în cazul angajării răspunderii Guvernului Ludovic Orban privind schimbarea legislației electorale.

Pasul următor este ca un raportor să vină în România să evalueze situația.

Titus Corlățean, membru în delegatia României la APCE, a anunțat că peste 10 zile se va discuta și despre sesizarea de catre APCE a Comisiei de la Veneția pe subiectul modifiăarii legislației electorale cu câteva luni înainte de alegeri.

”Am ridicat, deși nu figura pe ordinea de zi, în mod excepțional, situația de o gravitate foarte mare, generată de decizia Guvernului Iohannis – Orban de a modifica legislația electorală din alegerile locale, prin această procedură a angajării răspunderii cu doar patru luni și jumătate înainte de alegerile locale din România. Am spus clar că această decizie încalcă o cunoscută recomandare a Comisiei de la Veneția. Nicio putere din cadrul UE nu își poate crea un avantaj prin modificarea regulilor jocului. Am cerut un tratament similar pentru această speță, cu cea pe care o cerea PNL când era PSD la guvernare. Reuniunea comisiei va avea loc peste 10-12 zile la Strasbourg” a declarat Titus Corlățean la Antena 3.

Senatorul PSD speră ca această procedură să se încheie în cel mai scurt timp.

”Eu sper să stopăm această procedură, pentru că acest guvern iresponsabil Iohannis-Orban ar putea atrage chiar sancțiuni” a declarat Titus Corlățean.