Astfel, joi, Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, un ajutor „de salvare” pentru TAROM, alocat printr-un împrumut din Trezorerie în sumă de 195 de milioane de lei, a anunţat, joi, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

„Un alt act normativ adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi este un memorandum pentru un ajutor de salvare pentru TAROM, este vorba de un împrumut din Trezorerie de 195 de milioane de lei, în absenţa căruia, practic, TAROM, începând din luna martie, ar fi în imposibilitatea finanţării activităţii curente”, a declarat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

 

La un pas de faliment

Alin Burcea, prim-vicepreşedinte ANAT, avertiza în aprilie 2019 cu faptul că TAROM riscă să intre în faliment de la 1 octombrie, în condiţiile în care are doar 9 milioane de euro în cont şi salarii de plată de 3 milioane de euro lunar.

„La 1 ianuarie 2003, TAROM avea în conturi, şi este verificabil, 500 de milioane de euro. Că a fost şi mandatul domnului Demetriade, care a fost un director dur, dar bun, nu contează. În 2003 erau aceşti bani. Astăzi, mai sunt 9 milioane (de euro – n. r.) în conturile TAROM, iar salariile sunt cam 3 milioane de euro pe lună. Deci, dacă vor continua în ritmul ăsta, eu îmi doresc, pentru că mai am vreo trei avioane cu ei, să ajungem măcar până în toamnă. Având în vedere că a venit un nou director, la fel ca şi celorlaţi, îi lansez mesajul că îmi doresc ca TAROM-ul să trăiască şi arătăm susţinerea tuturor agenţiilor de turism, pe care o facem cam degeaba de 20 de ani, să se bazeze pe noi. Pentru că eu nu cred că vor putea să scape, hai poate nu faliment sau insolvenţă, o situaţie grea, pentru că suntem în Uniunea Europeană şi nu mai au voie să ia bani de la Guvernul României, pentru că e ajutor de la stat şi, dacă te prind, te taie”, susținea atunciBurcea, potrivit Agerpres.

Reprezentanţii TAROM transmiteau la acel moment însă, că informaţiile lui Alin Burcea nu corespund realităţii şi declaraţiile sale sunt o „părere personală”.