Potrivit unei surse din interiorul Comisiei, Uniunea Europeană ar intenţiona să distribuie aceste ajutoare pe o perioadă de trei luni, începând din octombrie şi până în decembrie. Faza următoare va demara în noiembrie, apoi în decembrie, până la epuizarea celor 150 de milioane de euro. 

Compensaţia acordată fermierilor ar urma să fie de 14 eurocenţi pentru fiecare litru de lapte care nu va fi produs. Comparativ, producătorii francezi estimează că un preţ de 30 de eurocenţi pentru fiecare litru de lapte produs le permite să-şi acopere cheltuielile. 

Producătorii interesaţi de acest plan de susţinere vor putea face o cerere pentru o cantitate de minim 1.500 de litri de lapte produs, iar ajutorul va fi limitat la 50% din cantitatea minimă de lapte livrată comparativ cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Data limită pentru depunera dosarului este 21 septembrie. 

Statele membre UE vor fi responsabile de strângerea solicitărilor de ajutor, precum şi de verificarea lor. De asemenea, statele membre vor decide dacă aceste solicitări vor trebui depuse de organizaţiile recunoscute ale producătorilor sau de cooperativele agricole. 

"Sunt încrezător că această măsură va contribui, într-o manieră semnificativă, la îmbunătăţirea încrederii pe piaţă iar acest lucru se va reflecta asupra preţurilor pentru producătorii europeni de lactate", a declarat comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan. 

Acordarea acestor 150 de milioane de euro a fost anunţată la Consiliul miniştrilor Agriculturii din data de 18 iulie, în cadrul unui plan general de sprijinire a sectorului agricol, plan cu o valoare totală de 500 de milioane de euro. Cele 350 de milioane de euro rămase vor fi repartizate către diferite anvelope naţionale, pe care statele membre le vor putea cheltui până la data de 30 septembrie 2017. 

O combinaţie de factori, inclusiv abolirea cotelor de producţie la lapte, modificarea dietei, încetinirea cererii chineze şi embargoul introdus de Rusia au dus la scăderea preţurilor la carnea de porc şi lapte. Planul de urgenţă în valoare de 500 de milioane de euro, anunţat în luna septembrie a anului trecut, nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni. AGERPRES