Comisia Europeană analizează posibilitatea introducerii unei taxe pe emisia de dioxid de carbon, aplicabilă în toate statele membre, potrivit unei declaraţii făcute de comisarul european pentru fiscalitate, Laszlo Kovacs.

După ce taxa pe emisiile de doxid de carbon a fost recent introdusă în Franţa, Comisia Europeană a anunţat că ar agrea o taxă pe emisii unică la nivelul blocului comunitar, potrivit publicaţiei franceze La Tribune. Propunerea ar urma să fie făcută oficial în cursul anului 2010, conform afirmaţiilor comisarului Laszlo Kovacs, făcute după o întâlnire informală a miniştrilor de Finanţe din ţările UE.

E greu, dar trebuie

Kovacs a admis că propunerea ar putea stârni îngrijorarea celor care activeză  în sectoare ca agricultura sau transporturile şi, mai mult, în contextual crizei economice, este de acord că nu va fi uşor să impună această nouă taxă. Totuşi, el justifică necesitatea introducerii ei motivând că “este evident că schimbările climatice reprezintă o provocare mondială cu consecinţe mai grave decât actuala criză economică şi financiară”. “Este o problemă de viaţă sau de moarte pentru populaţia planetei” a  argumentat comisarul.

Trei cenţi la litrul de benzină

Existentă deja în Suedia, Finlanda sau Danemarca, taxa pe emisiile de dioxid de carbon va fi aplicată şi în Franţa, începând de anul viitor. Nivelul ei va fi, în medie, de 17 euro pe tona de dioxid de carbon. Conform calculelor făcute de publicaţia franceză, taxa va însemna un efort suplimentar de 36,8 euro pe an pentru un apartament încalzit cu gaze naturale, 26,3 euro dacă pentru încălzire se foloseşte GPL sau 63,9 euro dacă se foloseşte cărbune. De asemenea, pentru un litru de benzină se va percepe o taxă suplimentară de 3,1 eurocenţi iar pentru motorină 3,5 eurocenţi.