Anunțul Ankarei sporește „regretabil tensiunile și insecuritatea”, subliniază Josep Borrell într-un comunicat publicat de serviciile sale, potrivit lalibre.be

Eforturile de reluare a dialogului și negocierilor

Pe fondul tensiunilor din Mediterana de est, acest anunț “subminează eforturile de reluare a dialogului și negocierilor” și se opune dezescaladării care este “singura cale spre stabilitate și soluții durabile, cum au repetat miniștrii afacerilor externe vineri” la o reuniune la distanță a șefilor diplomației statelor membre.

Josep Borrell, se adaugă în comunicat, “cheamă autoritățile turce să înceteze aceste activități imediat și să se angajeze cu bună credință într-un dialog cu Uniunea Europeană”.

Turcia a anunțat, duminică, că își va prelungi explorările de zăcăminte de gaz într-o zona disputată din Mediterana de est, neținând cont de apelurile UE pentru o scădere a tensiunilor în această zonă.

Într-o notă maritimă (Navtex) publicată în noaptea de sâmbătă spre duminică, marina turcă arată că nava de foraj Yavuz, desfășurată în largul Ciprului de mai multe luni, va face explorări în sud-estul insulei din 18 august până pe 15 septembrie.

La reuniunea de vineri, miniștrii celor 27 de state membre au făcut apel la Turcia pentru o “dezescaladare imediată și o reîncepere a dialogului”.

Josep Borrell a fost mandatat să pregătească “măsuri adecvate pentru a răspunde provocărilor Turciei”.

S-a angajat să prezinte diferite opțiuni miniștrilor la reuniunea lor de la Berlin, la sfârșitul lui august. Este nevoie de unanimitate pentru adoptarea de sancțiuni.