Huawei, vizată de interdicții în Uniunea Europeană

Uniunea Europeană analizează posibilitatea impunerii de interdicţii privind utilizarea de către statele membre a echipamentelor fabricate de companii care generează riscuri asupra reţelelor 5G, printre acestea figurând grupul chinez Huawei, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Financial Times.

Decizia ar urma să fie luată în condiţiile preocupărilor oficialilor de la Bruxelles că unele guverne naţionale au o atitudine de ignoranţă. Doar o treime dintre statele UE au interzis utilizarea de echipamente Huawei în segmentele esenţiale ale reţelelor 5G, ignorând recomandările instituţiilor de la Bruxelles.

„Sunt prea puţine state care au luat măsuri, iar acest lucru evidenţiază vulnerabilităţile securităţii colective a Uniunii Europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Este însă puţin probabil ca noile reglementări, care ar putea interzice utilizarea echipamentelor ce generează riscuri de securitate, să intre în vigoare în actuala legislatură europeană, care se încheie în 2024, ţinând cont de timpul necesar pentru elaborarea proiectului de către Comisia Europeană şi pentru aprobarea de către Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene.

Reacția companiei chineze

Grupul chinez de telecomunicaţii Huawei a transmis că se opune politizării evaluărilor privind securitatea cibernetică.

„Evaluarea riscurilor de securitate cibernetică fără limitarea la standardele tehnologice adecvate reprezintă o încălcare a principiilor corectitudinii şi non-discriminării, a legilor şi reglementărilor Uniunii Europene şi statelor membre.

Nicio instanţă nu a descoperit vreodată că Huawei s-a implicat în furturi de proprietate intelectuală, iar Huawei nu a fost obligată să achite vreodată daune privind încălcarea drepturilor la proprietate intelectuală”, a transmis compania chineză.

Amintim că, Germania avea în vedere încă din martie interzicerea anumitor componente ale companiilor chineze Huawei și ZTE în rețelele sale de telecomunicații, după cum declara o sursă guvernamentală.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a confirmat că guvernul german efectuează o revizuire generală a furnizorilor de tehnologie de telecomunicații, dar a precizat că aceasta nu vizează anumiți producători.

Guvernul german, care se află în mijlocul unei reevaluări mai ample a relației sale cu principalul partener comercial, China, este precaut în ceea ce privește numirea expresă în acest caz a Huawei, chiar dacă a urmărit introducerea unei legislații care să-i permită să ia măsuri drastice împotriva companiei.