Interdicţia dezbătută de autoritățile din Germania ar putea include componente deja încorporate în reţele. Astfel, operatorii ar putea fi nevoiți să le elimine şi să le înlocuiască, potrivit informațiilor publicate de Zeit și preluate de reuters.com

Totodată, Guvernul Germaniei critică legăturile strânse dintre Huawei, ZTE și serviciile de securitate ale Chinei. Potrivit autorităților germane, încorporarea componentelor acestora în reţelele mobile omniprezente ale viitorului ar putea oferi spionilor şi chiar sabotorilor chinezi acces la infrastructuri esenţiale.

Huawei, ZTE şi guvernul chinez resping aceste afirmaţii

Huawei, ZTE şi guvernul chinez resping aceste afirmaţii, spunând că sunt motivate de o dorinţă protecţionistă de a sprijini rivalii non-chinezi.

Amintim că Germania a adoptat o lege privind securitatea IT în 2021, care stabileşte restricţii mari pentru producătorii de echipamente de telecomunicaţii pentru reţelele de generaţie următoare, dar nu a interzis Huawei şi ZTE, aşa cum au făcut şi alte ţări.

Un nou raport arată că Germania a devenit de fapt şi mai dependentă de Huawei pentru echipamentele sale de reţea de acces radio (RAN) 5G decât în reţeaua sa 4G, chiar dacă operatorii au evitat să folosească tehnologia companiei pentru reţelele de bază.

SUA interzic vânzările de echipamente Huawei și ZTE

Amintim că administrația Biden a interzis anul trecut aprobarea de noi echipamente de telecomunicații ale companiilor chineze Huawei Technologies și ZTE, deoarece acestea reprezintă „un risc inacceptabil” pentru securitatea națională a SUA.

Comisia Federală pentru Comunicații din SUA a anunțat la momentul respectiv că a adoptat normele finale, care interzic vânzarea sau importul de echipamente fabricate de producătorul chinez de echipamente de supraveghere Dahua Technology, de firma de supraveghere video Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd și de firma de telecomunicații Hytera Communications, relatează Reuters.

Măsura reprezintă o interdicție drastică a Washingtonului împotriva giganților chinezi din domeniul tehnologiei, pe fondul temerilor că Beijingul i-ar putea folosi pentru a-i spiona pe americani.

„Aceste noi reguli reprezintă o parte importantă a acțiunilor noastre continue de protejare a poporului american de amenințările la adresa securității naționale care implică telecomunicațiile”, a declarat într-un comunicat președintele FCC, Jessica Rosenworcel.

Huawei a refuzat să comenteze la momentul respectiv. La rândul lor, ZTE, Dahua, Dahua, Hytera și ambasada chineză din Washington nu au răspuns atunci la solicitările de comentarii.