UE face apel la toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea și violențele, se afirmă în declarația publicată de purtătorul de cuvânt al Serviciul European de Acțiune Externă al UE.

Europa transmite un mesaj către autorităţile din Kazahstan, dar şi către protestarii furioşi

„Facem apel la toate părțile implicate să dea dovadă de responsabilitate și să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violențelor” – se afirmă în document, notează agenţia Ria Novosti.

În plus, UE solicită respectarea dreptului la proteste pașnice în Kazahstan, dar demonstranții nu ar trebui să recurgă la violență, se precizează în declarația purtătorului de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă.

„Recunoscând dreptul la demonstrații pașnice, Uniunea Europeană se așteaptă ca acestea să aibă loc fără violențe şi fără incitare la violență. UE solicită, de asemenea, autorităților să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice și, totodată, îndeamnă la proporționalitate în utilizarea forței pentru apărarea securității și la respectarea angajamentelor internaționale” – se arată în document.

“Kazahstanul este un partener important al Uniunii Europene”

UE speră, de asemenea, că autoritățile kazahe vor respecta libertatea presei și accesul la informații, inclusiv la Internet, se afirmă în declarația reprezentantului Uniunii Europene.

„Kazahstanul este un partener important al Uniunii Europene…

Sperăm în respectarea de către Kazahstan a angajamentelor sale, inclusiv în privinţa libertăţii presei şi a accesului la informații pe Internet și offline” – se menţionează în document.

Nursultan Nazarbaiev, îndepărtat de la conducerea Consiliului de Securitate al ţării

În tot acest timp, fostul preşedinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, a fost demis miercuri din poziţia sa de lider al Consiliului de Securitate al ţării, pe fondul protestelor şi violenţelor declanşate de dublarea preţului la combustibil, în special la gazul lichefiat, utilizat la scară largă de proprietarii de maşini.

Furia protestatarilor s-a îndreptat şi împotriva lui Nursultan Nazarbaiev care, în ciuda retragerii de la conducerea ţării, a rămas persoana cea mai puternică din Kazahstan, transmite Reuters.

Preşedintele kazah, Kasim-Jomart Tokaiev, a anunţat miercuri, în cadrul unui discurs televizat adresat naţiunii, că a preluat şi conducerea Consiliului de Securitate al ţării, dar nu a făcut nicio referire directă la Nazarbaiev, care nu a mai fost văzut şi despre care nu s-a mai auzit nimic de mai multe zile.

Nursultan Nazarbaiev a condus ţara cu mână de fier timp de aproape trei decenii, atrăgând sute de miliarde de dolari investiţii străine şi echilibrând relaţiile cu puternicii săi vecini, Rusia şi China.