Kelemen Hunor a anunțat că abia după ce va vedea textul asumării Guvernului pe tema măsurilor fiscale, UDMR va decide dacă semnează sau nu moţiunea de cenzură. Potrivit lui Hunor, partidul său așteaptă să vadă ce se va întâmpla cu autorităţile locale şi cu deficitul bugetar.

”Vedem textul asumării. Eu, după ce văd textul şi după ce discut cu cei de la guvernare, că asta era discuţia de săptămâna trecută, cu Marcel Ciolacu, pot să iau o decizie. Eu nu iau o decizie fără să ştiu textul. Pe noi ne interesează ce se va întâmpla cu autorităţile locale. Fiindcă acolo chiar lucrurile sunt destul de alarmante. Și pe partea fiscală, dacă ei găsesc un echilibru, eu pot să susţin”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri seară, la Digi 24, întrebat dacă UDMR va semna moţiunea de cenzură.

Potrivit UDMR, premierul Marcel Ciolacu trebuie să prezinte varianta Guvernului în grupurile parlamentare. Asta, înainte de asumarea în Guvern a textului legislativ.

”Lucrurile esenţiale şi de substanţă trebuie discutate înainte să decidă Guvernul. Deci eu aştept să avem un text asumat, aşteaptă toată ţara, după care aştept o discuţie cu Marcel Ciolacu şi cu Nicolae Ciucă, dacă doreşte”, a spus Kelemen Hunor.

Scoaterea UDMR de la guvernare, eroare strategică

El a susţinut că, dacă taxa de solidaritate propusă de UDMR anul trecut pentru companiile cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro anual ar fi fost introdusă, deficitul bugetar nu ar fi fost la fel de mare precum cel raportat acum, ci jumătate dintre sumele raportate drept deficit ”ar fi fost acoperite”.

Kelemen Hunor a declarat că decizia scoaterii UDMR de la guvernare a fost luată de mai mulți lideri. Dar liderul UDMR a adăugat că lăcomia și dorința de a prelua portofoliile ministeriale au jucat un rol important în această decizie. Hunor a subliniat că supărarea a trecut și că nu vede rostul în a avea politicieni supărați. El a declarat că este dispus să meargă mai departe și să se concentreze pe viitor.

„Sunt convins că decizia au luat în trei, nu au luat separat, dar lăcomia combinată cu … «merge și fără ei, hai să dăm afară, să luăm ministerele»… eroare strategică. Dar gata, am depășit momentul! În politică nu poţi să fii permanent supărat.”, a afirmat președintele UDMR.

Liderul maghiarilor a declarat că nu crede că liberalii fac „vreo mișcare fără acordul președintelui”. Acest lucru s-a văzut după perioada în care UDMR a stat în coaliția de guvernare alături de PNL.