UDMR cere ajutorul SUA în lupta pentru drepturile maghiarilor din România

Delegația UDMR s-a întâlnit, luni seară, cu comunitatea maghiară la Casa Kossuth din Washington. Evenimentul a fost organizat de Fundația Maghiară pentru Drepturile Omului din New York și Fundația Kossuth din Washington. Participanții au fost factori de decizie americani și cei implicați în formularea deciziilor, cărora li s-au adus la cunoștință deficiențele semnalate în domeniul drepturilor minorităților, cu accent pe problemele legate de restituirea proprietăților bisericești și comunitare.

Președintele UDMR a evidențiat cum, în România, există încercări repetate de a restrânge drepturile deja dobândite de minorități. El a vorbit și despre necesitatea afirmării constante a acestor drepturi. Într-un interviu acordat agenției ungare de presă MTI, Kelemen Hunor a explicat că principalul scop al vizitei sale în SUA a fost de a transmite un mesaj clar politicienilor americani.

„În România, aflată la periferia Uniunii Europene și a NATO, relația dintre majoritate și minoritate nu reprezintă doar o chestiune legată de drepturile omului, ci și o componentă crucială a politicii de securitate”, a zis oficialul maghiar.

Potrivit lui, administrația americană înțelege mai bine aspectele politicii de securitate decât dacă s-ar aborda doar drepturile omului abstracte. Hunor Kelemen și-a exprimat încrederea în capacitatea SUA de a exercita presiuni asupra României în ceea ce privește problemele minorităților. Potrivit lui, opinia publică actuală nu favorizează extinderea drepturilor minorităților. Susținerea lor fiind redusă în urma evenimentelor din Ucraina.

El a vorbit și despre evoluția demografică a maghiarilor din Transilvania și despre circumstanțele în care UDMR a părăsit guvernarea. Loránt Vincze, europarlamentar UDMR, a informat comunitatea maghiară din Washington despre contextul european al susținerii drepturilor minorităților, exprimându-și așteptarea ca Washingtonul să acorde o atenție sporită chestiunii maghiarilor din Transilvania și să sporească colaborarea cu Uniunea Europeană în domeniul drepturilor omului, în special al drepturilor minorităților naționale.

Delegația UDMR va rămâne în SUA până la finalul săptămânii, având întâlniri programate cu reprezentanți ai mai multor instituții. Vineri, 1 decembrie 2023, vor participa la evenimentul de încheiere a anului al Coaliției Maghiare din America, relatează agenția de presă Hirado.

Keleme Hunor avertizează: „Acasă sunt tot mai multe și mai puternice manifestările radicale”

„Am ajuns în Statele Unite ale Americii și am și avut deja prima instruire. După 8 ani, sunt din nou în Washington cu scopul de a vorbi despre maghiarii din România și despre provocările ce ne așteaptă.

În opt ani amenințările din regiune s-au înmulțit, să amintesc doar două dintre cele mai semnificative: avem un război în vecini, iar acasă sunt tot mai multe și mai puternice manifestările radicale. La toate întâlnirile caut parteneri cărora le cer, ca atunci când privesc spre Europa, să ofere atenție sporită României și comunității noastre.

Mulțumesc Hungarian Human Rights Foundation pentru invitație!”, a scris, marți, Kelemen Hunor pe contul lui de Facebook.