UDMR își dorește să revină la guvernare

UDMR vrea să revină la guvernare! Președintele formațiunii, Kelemen Hunor, a declarat că la alegerile de anul viitor, Uniunea se așteaptă să își păstreze numărul de primari și de parlamentari.

Kelemen Hunor a subliniat că pentru comunitatea maghiară, 2024 „este un an cu o miză uriaşă”.

„Miză uriaşă înseamnă să fii reprezentat în toate instituţiile unde după alegeri poţi să trimiţi reprezentaţi. La europarlamentare noi ne bazăm pe două locuri, la locale avem 200 de primari şi tot pe acolo vom avea (…), în Parlament (ne dorim – n.r.) să avem o reprezentare proporţională, cum avem şi acum, acesta este scopul nostru şi nu ascundem nici acel deziderat de a reveni la guvernare după alegerile de anul viitor, dacă avem un rezultat bun”, a declarat acesta la Arad, citat de Agerpres.

Kelemen Hunor a mai precizat că UDMR nu poate trece de un scor electoral de 6,5 – 7% orice ar face, spre deosebire de formaţiunile politice româneşti.

„Noi când suntem în Opoziţie, indiferent ce facem, indiferent cât criticăm guvernul, şi criticăm când trebuie criticat (…), nu vom creşte peste 6,5 – 7%. Şi dacă lucrez de trei ori mai mult, şi dacă muncesc 24 de ore din 24. Partidele româneşti din Opoziţie da, de la 10% pot să ajungă la 20%, uite la AUR.

Pot să crească la 30% unii, pot să câştige alegerile, ei au o posibilitate de a aduna voturi. Până când votul etnic în România va funcţiona, UDMR, indiferent ce comportament are în Parlament în Opoziţie, nu va avea mai mult de 6,5 – 7%”, a spus el.

Kelemen Hunor se află la Arad, unde participă la manifestări prin care sunt comemoraţi 13 generali ucişi în oraş la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849.

Kelemen Hunor nu este de acord cu majorarea taxelor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu este de acord cu majorarea taxelor în plină criză financiară. Din punctul lui de vedere, taxele ar trebui reduse pentru a stimula economia.

„Deci, aici avem o viziune total diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat în proiectul legii (legea privind măsurile fiscal – n.r.).

Dacă mă uit la economiile mari, care în perioada de criză merg cu măsuri de a reduce taxele, văd că ei reuşesc să depăşească criza mult mai repede decât acele economii care cresc taxele. Cresc taxele – înseamnă că economia va sta pe loc”, a declarat el, miercuri, pentru Europa FM.

Totuși, el este de acord cu unele măsurile fiscale discutate încă de când UDMR se afla în coaliţia de guvernare. Spre exemplu, taxa de solidaritate.

Există, însă, unele măsuri fiscale cu care nu poate fi de acord. De exemplu, el nu înţelege de ce nu se aplică taxa pe solidaritate în privinţa instituţiile financiare nebancare.

Acesta a recunoscut, totodată, că nu înţelege care va fi impactul bugetar al măsurilor fiscale, referindu-se la cifre neconfirmate referitoare la veniturile bugetare pe luna septembrie. Din punctul lui de vedere, ar trebui ca Ministerul de Finanţe să ofere informațiile necesare.

„Trebuie să spună cineva dacă este adevărat sau nu, fiindcă ziarişti de specialitate, oameni de specialitate vorbesc de o astfel de situaţie. Trebuie să ne spună cineva la un moment dat, că vorbim, totuşi, de bugetul României. La un moment dat trebuie să iasă cineva de la Ministerul de Finanţe, din altă parte şi trebuie să spună cum am închis luna septembrie”, a completat liderul UDMR. Mai mult puteți citi aici.