Instituțiile de învățământ din România vor recunoaște diplomele de studii ucrainene, iar cele din Ucraina vor recunoaște actele de studii românești.

„În cadrul ședinței de guvern (de marţi – n.r.), a fost aprobat un proiect de dispoziţie al Cabinetului de Miniștri al Ucrainei, privind semnarea Acordului între Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernul României, pentru recunoașterea reciprocă a documentelor referitoare la educație”, se arată în comunicatul Kievului.

Semnarea acordului va promova înțelegerea reciprocă a recunoașterii actelor de studii eliberate în Ucraina și în România, precum și a celor privind perioadele de studii în cele două ţări.

Acordul vizează documentele de învățământ din ambele state

Acordul se aplică documentelor de învățământ eliberate de instituții acreditate din ambele state, conform legislației în vigoare.

Amintim că Guvernul Ciucă a aprobat, luna trecută, un memorandum privind semnarea Acordului între România şi Ucraina privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii.

Potrivit unui comunicat al Executivului, faţă de prevederile Convenţiei interguvernamentale româno – ucrainene care reglementează acum domeniul, noul acord cuprinde obligativitatea respectării normelor europene, transpuse în legislaţia naţională, privind recunoaşterea calificărilor profesionale, modificările legislative întreprinse la nivelul sistemului naţional de învăţământ din cele două state.

Noul acord mai prevede recunoaşterea Atestatului cu o durată de 10 ani eliberat de instituţiile de învăţământ secundar din Ucraina cu Diploma de Bacalaureat din România, dacă acel atestat este însoţit de o diplomă de studii superioare recunoscută în România.

Totodată, se prevede introducerea unei dispoziţii privind recunoaşterea diplomelor de studii superioare în Teologie, eliberate de instituţiile de învăţământ superior religios din Ucraina, care nu sunt incluse în sistemul formal de educaţie, mai arată sursa citată.

Acord între România și Republica Moldova

Trebuie spus că în 2021, a fost semnat și un acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova. Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățământ, începând cu învățământul general și terminând cu titlurile științifice și științifico-didactice.

Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în Republica Moldova.

Acordul stabilește și reglementări pentru recunoașterea reciprocă a actelor de studii obținute până la aderarea Republicii Moldova la Procesul de la Bologna. Astfel, Acordul determină recunoașterea și echivalarea actelor de studii, eliberate după absolvirea unei instituții de învățământ general cu durata studiilor de 10 sau 11 ani, precum era până la introducerea învățământului liceal de 12 ani. Noile prevederi permit deținătorilor acestor acte de studii să aibă acces direct la învățământul superior din România.