Între Rusia și Ucraina are loc un adevărat război cibernetic

În urmă cu un an, Rusia a încercat să invadeze Ucraina nu doar fizic, ci și pe frontul cibernetic. Dar țara invadată a reușit să-i detecteze pe hackerii ruși în sistemele informatice, susține ministrul ucrainean pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov.

„Este în desfăşurare primul război cibernetic din lume. În fiecare zi, au loc atacuri, zeci de atacuri sunt detectate. Cu siguranță, în acest moment, centrul cibernetic detectează atacuri asupra anumitor sisteme informatice”, afirmă ministrul.

Potrivit lui Fedorov, Ucraina a reușit să stabilească un anumit sistem de apărare care poate reacționa rapid la aceste atacuri și poate împiedica inamicul să intre în sistemele informatice.

„Este o mare lucrare sistemică și, credeți-mă, eu, de exemplu, am avut ieri (12 februarie – n.r.) o întâlnire importantă, la care au fost prezenți mulți dintre experții noștri, iar acum facem următorul pas important în direcția construirii infrastructurii de apărare cibernetică. Vor fi anumite investiții și vor fi construite mai multe centre cibernetice. Acesta este un proces constant de dezvoltare”, declară ministrul transformării digitale.

Potrivit acestuia, în tot acest timp, în Ucraina nu a existat nicio scurgere de informații sensibile.

„Pot spune cu certitudine că suntem protejați în această direcție și contraatacăm cu succes. Cred că, în prezent, pe frontul cibernetic în războiul cu Rusia, avantajul este de partea noastră. Dar asta nu înseamnă că mâine nu pot apărea probleme”, a adăugat Fedorov.

Amintim că, potrivit ministrului transformării digitale, de la începutul invaziei la scară largă, Rusia a efectuat peste 2.000 de atacuri cibernetice împotriva Ucrainei, relatează agenția de presă RBC.

Rusia ar putea pregăti un nou atac masiv cu rachete pe 24 februarie

La polul opus, șefa Centrului de Presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, susţine că Rusia nu a abandonat tactica atacurilor masive împotriva teritoriului urainean. Având în vedere intervalele de două săptămâni dintre atacuri, următorul poate avea loc la împlinirea unui al de la declanşarea invaziei la scară – 24 februarie.

„Acum, gruparea de nave este în același număr, două purtătoare de rachete subacvatice echipate cu până la 8 rachete Kalibr continuă să se afle în serviciu de luptă. Acest lucru indică faptul că inamicul nu a renunțat la atacurile cu rachete”, a explicat Humeniuk.

Potrivit acesteia, poate fi vorba atât despre un atac masiv, cât și de un atac combinat cu rachete, precum și lovituri precise.

„De regulă, lansările din submarine sunt greu de detectat. Astfel, inamicul poate teroriza populația locală cu amenințarea acestor lovituri. Ştim că adesea îşi încordează mușchii”, a subliniat Humeniuk, relatează sursa citată anterior.