"În această săptămână am testat un judeţ şi o trezorerie. La data de 21 septembrie, într-un judeţ întreg, nu o să nominalizez, la întrebarea "Este o companie care a optat?", răspunsul a fost zero. Pe 25 septembrie, adică ieri, la nivelul unui ANAF de sector nu a optat nimeni. Credem, din datele culese de la ANAF, nu din mediul de afaceri – care a fost clar că nu se poate – că nu au capacitatea (de a implemeta split TVA, n.r.). Au sistemele informatice învechite, care nu au fiabilitate, pe care nu se pot baza nici măcar pe operaţii curente", a spus Pârvan. 

Acesta a precizat că PIAROM rămâne la propunerea ca split TVA să fie opţional pentru firme, de la 1 ianuarie 2018. 

La rândul său, Valentin Mavrodin, director general al Trezoreriei Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a arătat că soluţiile pentru implementarea split TVA sunt la faza de testare şi pot fi implementate începând cu 1 octombrie. 

"M-am prezentat la această şedinţă pentru a descrie în mod clar şi pragmatic soluţiile pe care le vom oferi pentru această implementare. Ele sunt la nivel de testare şi pot fi implementate începând cu 1 octombrie. S-a asumat, prin proiectul de act normativ, că vom deschide acele conturi automat şi le vom publica pe site fără a fi necesară deplasarea contribuabililor la sediile Trezoreriei. Din punct de vedere al extraselor de cont electronice, a fost creată toată infrastructura necesară pentru a livra aceste documente în format electronic, cu semnătură electronică, în conţinutul lor având un fişier "xml" care poate fi procesat automat şi importat în aplicaţiile operatorilor care doresc o astfel de procesare automată", a explicat Mavrodin. 

Potrivit acestuia, la nivel naţional, a fost construit un sistem de raportare unde toate entităţile publice trimit electronic MFP rapoarte privind execuţia, rapoarte financiare, bugete, angajamentele bugetare. 

"Toate sunt în timp real. Dacă sectorul public se afla la un moment dat într-o zonă deficitară, vă pot spune că, astăzi, este foarte avansat. De ce am adus în discuţie acest subiect? Instituţiile publice, chiar şi operatorii economici care vor intra în sfera de TVA, vor putea opta şi pentru varianta electronică de procesare a tranzacţiilor în sensul că există reglementat un document, ordin de plată, unde îşi vor insera toate tranzacţiile. Această infrastructură este de un an şi jumătate", a arătat oficialul MFP. 

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, declara, în data de 30 august, la începutul şedinţei de Guvern, că pentru plata defalcată a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind introdus şi un termen opţional, respectiv 1 octombrie 2017. 

"Plata defalcată a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi-l folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen opţional de 1 octombrie", a afirmat Mişa. 

Oficialul a menţionat, la vremea respectivă, că firmele care optează să implementeze noul sistem de la 1 octombrie vor beneficia de facilităţi fiscale, printre care reducerea impozitului pe profit cu 5 procente, pentru a-şi acoperi cheltuielile necesare cu modificarea, iar pentru cei care nu au obligaţiile fiscale reprezentând TVA la zi, dar le achită, va exista scutirea de penalităţi.

AGERPRES

Citiți și:

Split TVA se va aplica obligatoriu doar de către companiile care au relaţii contractuale cu statul