Turiștii străini, cu 82% mai puțini în Bulgaria, turismul este încă departe de o revenire

Februarie 2021 este o lună mult mai slabă decât ianuarie, când 44.924 străini și-au petrecut vacanțele în Bulgaria, dar chiar și atunci declinul față de anul anterior a fost de 82,6%, notează 24Chasa.

10.650 dintre străinii care au vizitat Bulgaria în luna februarie au fost români, adică aproape fiecare a patra persoană. Grupul de turiști din Macedonia de Nord, Grecia și Serbia este destul de mare, într-o oarecare măsură și din Turcia și Ucraina. În total sunt aproximativ 22.000 de persoane, adică turismul de iarnă se bazează tot mai mult pe țările vecine sau din apropiere, de unde se poate ajunge în Bulgaria cu mașina sau cu autobuzul.

Acest lucru este normal, având în vedere situația privind zborurile și faptul că cele charter aproape că nu se organizează din cauza măsurilor restrictive. În timpul pregătirii actualului sezon de iarnă, o mare parte din fondurile destinate publicității turistice externe pentru Bulgaria au fost redirecționate către țările vecine.

Scădere de 86,5% a turiștilor străini

În februarie anul trecut nu a fost așa, întrucât atunci 14.914 de turiști în Bulgaria erau doar din Marea Britanie, în timp ce turiștii din țările vecine erau aproape la fel de mulți ca acum. Scăderea numărului de turiști străini în sezonul estival 2020 a fost mai mult sau mai puțin la aceeași dimensiune. În iulie anul trecut, coasta bulgară a Mării Negre a fost vizitată de doar 166.766 străini, în comparație cu 1.156.828 în iulie 2019, adică scăderea a fost de 86,5%. În august, a fost de 81,6%.

Cu toate acestea, există probabilitatea ca luna februarie să fie ultima lună cu un declin atât de mare al turiștilor străini – cel puțin în procente, deoarece următoarea comparație va fi cu luna martie anul trecut, când turismul suferise deja din cauza lipsei de vizitatori din străinătate.

Vicepremierul bulgar și ministru al turismului, Mariana Nikolova, au discutat, recent, cu directorul general al managementului aeroportului Fraport Twin Star AD, Frank Quante, despre viitorul sezon turistic de vară. Compania este concesionară a aeroporturilor bulgărești de pe litora – în Varna și Burgas.

Sursă foto: Dreamstime