Ministerul Turismului din Grecia a întreprins în ultima perioadă demersuri intense pentru a încerca o deschidere-pilot a pieței turismului înainte de data țintă de 14 mai, scrie Insider.gr. 

Inițiativele pentru redeschiderea turismului grecesc înainte de luna mai se concentrează pe contactele bilaterale cu diferite țări, începând cu țările din Balcani. Duminică, ministrul grec al turismului, Harry Theoharis, a întreprins o vizită în Serbia, în cadrul căreia a avut o serie de contacte cu oficiali guvernamentali, agenții de turism și oameni de afaceri pentru a găsi modalități de facilitare a fluxului turistic dinspre această țară balcanică.

„Vizita noastră în Serbia face parte din planul Ministerului Turismului pentru deschiderea turismului grecesc, punând un accent special, în prima fază, pe atragerea vizitatorilor din țările balcanice”, a spus, printre altele Theoharis. De amintit că, înainte de pandemie, Grecia era aleasă în fiecare an de peste 1 milion de sârbi pentru vacanţele lor.

Posibilitatea deschiderii-pilot a pieței turistice înainte de data prestabilită a fost lăsată deschisă chiar de ministrul turismului într-un interviu acordat Agenţiei Athens News înainte de a pleca la Belgrad. “Dacă totul merge bine pe ‘frontul’ Covid-19, cu prima ‘rază de lumină’ Grecia va putea primi turiști chiar mai devreme”, a subliniat el.

Când se redeschide turismul 

Pe aceeaşi linie şi secretarul general al Organizației Elene pentru Turism, Dimitris Fraggakis, a vorbit despre discuțiile bilaterale cu diferite țări în vederea unei deschideri-pilot a turismului începând de luna viitoare.

Trebuie remarcat faptul că în timpul vizitei recente în România, Theoharis anunţase că Grecia intenţionează să primească turiști români înainte de Paște. „Înainte de Paște vom avea plăcerea de a întâmpina un număr mare de turiști români în Grecia, pentru ca noi toți să trăim împreună, începutul unei evoluţii care ne va duce înapoi la normalitate”. În numele guvernului român, ministrul Economiei și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat, printre altele, că „Grecia este o destinație preferată pentru români și încercăm să le facilităm accesul la vacanţele pe care le merită”.

În timpul vizitei, a fost discutată posibilitatea recunoașterii reciproce a documentelor, pentru a asigura accesul ușor pentru turiștii din ambele țări și posibilitatea liberei circulații pe baza unui test PCR, a unui test pentru anticorpi sau a certificatului de vaccinare împotriva Covid-19. Grecia este în mod tradițional prima opţiune pentru români, având în vedere că 1,4 milioane de turiști români vizitează Grecia anual.

Orientarea către est a Greciei se bazează în mare parte pe posibilitatea deplasării pe cale rutieră a turiștilor din țările balcanice către Grecia, ceea ce, potrivit specialiştilor, sporește sentimentul de securitate în rândul călătorilor.

În afară de țările balcanice și Israel – condițiile pentru intrarea turiștilor israelieni în Grecia au fost stabilite abia săptămâna trecută – ministerul grec se află în discuții pentru deschiderea treptată a călătoriilor dinspre SUA, Regatul Unit, Rusia și Emiratele Arabe

Scopul acţiunilor menționate mai sus este ca anul acesta Grecia să realizeze o cifră de afaceri în turism de cel puţin 50% din cea înregistrată în 2019, care s-a situat la 18,2 miliarde, cel mai mare nivel din ultimii ani. Cu toate acestea, în 2020, sosirile de turiști au fost limitate la doar 7,5 milioane de euro, ceea ce a adus la fondurile turistice venituri de 4,28 miliarde.