Ministrul Muncii anunță modificări în metoda de calcul a pensiilor, în condițiile în care avem, potrivit anunțului făcut de Raluca Turcan, 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei.

De cealaltă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani, subliniază Turcan.

Ministrul Muncii anunță modificări în metoda de calcul a pensiilor. 5 variante propuse de minister

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a solicitat luni instituțiilor care beneficiază de pensii de serviciu să vină cu propuneri de modificare privind calculul acestor pensii

Astfel, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a discutat luni cu reprezentanți ai instituțiilor beneficiare de pensii de serviciu, cu excepția celor beneficiare de pensii ocupaționale din sistemul de apărare și ordine publică, în vederea analizării celor 5 variante propuse de minister pentru reașezarea sistemului de pensii speciale din România, se arată într-un comunicat de presă.

Schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanți și a ponderii dintre aceștia și criteriul contributivității, în stabilirea pensiilor de serviciu.

”Trebuie avute în vedere și sustenabilitatea și echitatea”

”Avem 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferență uriașă între ce se plătește pe contributivitate și ce vine de la bugetul stat.

Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare și care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Eu, ca ministru, trebuie să am în vedere și sustenabilitatea și echitatea”, a explicat Raluca Turcan.

Demnitarul a solicitat reprezentanților instituțiilor ai căror angajați beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi speciale să reanalizeze cadrul legislativ și propunerile Ministerului Muncii și Protecției Sociale și să vină cu propriile propuneri de optimizare.