Pentru prima dată de la începutul acestui an, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a îndrăznit să vorbească despre ceea ce el numește Balkan Stream, care este reala continuare a gazoductului rusesc Turk Stream prin Bulgaria. El a evitat să menționeze proiectul, care a costat Bulgaria aproape 3 miliarde de leva, după dezvăluirile că saudiții au cedat construcția gazoductului și administrarea Arkad unor ruși asociați cu Gazprom, precum și că pe șantier au lucrat în principal cetățeni ruși și bieloruși.

„Nimeni nu ne poate închide robinetul sau să ne facă să stăm cu mâinile încrucișate”

Cu toate acestea, duminică dimineață, însoțit de ministrul bulgar al energiei Temenujka Petkova, și de șeful Bulgartransgaz, Vladimir Malinov, premierul Borisov a intrat în direct pe Facebook de pe șantierul stației de comprimare a gazului Nova Provadia.

“Avem cele mai bune stații de comprimare din lume, ale companiei americane Solar Turbines, reversibile în toate direcțiile – Nord-Sud, Sud-Nord, Est-Vest, Vest-Est. Acestea sunt așa-numitele autostrăzi de gaz ale hub-ului de gaze Balkan, a menționat premierul. Borisov a adăugat că Bulgaria este acum „100% independentă din punct de vedere energetic, nimeni nu ne poate închide robinetul sau să ne facă să stăm cu mâinile încrucișate”.

Din cauza lipsei jurnaliștilor la fața locului (transmisiile prim-ministrului pe rețelele sociale sunt vizibil regizate în prealabil și cu un public limitat), aceste cuvinte ale lui Borisov au rămas fără comentarii, chiar dacă sunt incorecte. Stațiile de comprimare în cauză de la Nova Provadia nu sunt reversibile (nu pot funcționa în ambele direcții) – nu a existat nicio cerință pentru ca acestea să fie astfel, nici producătorul Solar Turbines nu a indicat pe site-ul său că modelul concret (Mars 90) are o astfel de caracteristică, scrie Kapital.

Ce nu a precizat Boiko Borisov?

Dar și Borisov a omis ce era mai important – stația de comprimare, pe care o arată, este una dintre cele două special concepute pentru ca Turk Stream să poată funcționa prin Bulgaria cu capacitatea necesară. Cealaltă este în Rasovo (lângă granița sârbă) și are aceleași turbine. În acest sens, acestea nu au de ce să fie reversibile, având în vedere că scopul lor este de a transporta gaze din Turcia în Serbia. Invers nu va fi posibil până cel puțin în 2039, pînă când Gazprom și-a rezervat aproape toată capacitatea de transmisie în această direcție.

De aici vine a doua manipulare a lui Borisov – că nimeni nu ne poate mișca robinetul și suntem 100% independenți energetic. În realitate, dacă rușii vor întrerupe livrările prin Turcia, de unde poate intra doar gaz rusesc, Bulgaria va fi în continuare în criză. Alternativa din Grecia (conexiunea de gaze între Stara Zagora și Komotini) a fost amânată deja de zece ani și nu se așteaptă să fie finalizată înainte de sfârșitul anului 2022.

Capacitatea de intrare din România este deținută de Gazprom și nu poate fi utilizată, iar legătura reversivă cu Grecia, pe la Kulata, prin care intră acum o parte din gazul azer, are o capacitate mică și nu poate satisface cererea internă. Deci dacă Gazprom suspendă aprovizionarea prin Turcia, Bulgaria rămâne iar fără gaz.

Stația de comprimare Nova Provadia nu ar face parte, de fapt, din hub-ul de gaze Balkan

În ceea ce privește afirmația că stația de comprimare Nova Provadia face parte din hub-ul de gaze Balkan, acest lucru nu este, de asemenea, adevărat. În primul rând, încă din termenii de referință se arată că face parte din proiectul conductei de gaz de la granița turcă la cea sârbă, care nu are nimic de-a face cu conceptul de centru de distribuție a gazului, deoarece servește doar pentru transportul de gaz rusesc și nu are legături cu rețeaua națională sau posibilitatea ca aceste cantități să fie tranzacționate aici și exportate în țări terțe.

Și, în al doilea rând, hubul de gaze Balkan este în sine o platformă de tranzacționare a gazelor naturale, nu o infrastructură fizică, cum ar fi conductele, stațiile de comprimare și depozitele.

„Bulgaria devine un factor inevitabil pe harta gazelor în Europa. Cu autostrăzile noastre de gaze, permitem tuturor să primească gaze, iar taxele de tranzit rămân pentru bulgari pentru 70 de ani înainte”, a mai adăugat Borisov.

Dar acest lucru este, de asemenea, departe de adevăr – toate punctele de plecare ale rețelei de transport a gazelor din Bulgaria sunt blocate pentru ani de zile de acum încolo de către Gazprom și nu pot fi utilizate pe deplin.

Bulgaria va rămâne aproape complet dependentă de Rusia privind controlul căilor de intrare și ieșire a gazelor

Până la sfârșitul anului 2030, aceasta deține 100% din capacitatea de ieșire către Macedonia, către Grecia pe la Kulata, precum și către Turcia, la stația Strandja.

Rușii au luat literalmente punctul de ieșire către Serbia la Zajecar (unde se află sfârșitul Turk Stream prin Bulgaria) – compania a rezervat 80% din capacitate până la sfârșitul lunii octombrie 2039, dar în practică sunt 100% pentru că de partea sârbă sunt conductele rusești turcești de la Turk Stream, unde cu greu s-ar permite furnizori ai concurenței.

Cu alte cuvinte, chiar dacă gazul rusesc din consumul intern scade în volum, după ce a fost parțial înlocuit de gazul azer, Bulgaria va rămâne aproape complet dependentă de Rusia privind controlul căilor de intrare și ieșire a gazelor.