Turismul a înregistrat rezultate impresionante în 2022. A fost o adevărată creștere a cererii pentru călătorii

În medie, românii și-au rezervat călătoriile cu aproape 40 de zile înainte și au petrecut în jur de 6 zile în străinătate. City break-urile s-au impus definitiv în planurile de călătorie ale românilor, iar frecvența lor a fost dublă față de cea a călătoriilor mai lungi.

„2022 a fost cu siguranță un an despre care atât turiștii, cât și cei care lucrează în industrie în general, își amintesc ca fiind o revenire la turismul de masă. Vârful cererii pentru călătoriile cu avionul a fost eșalonat, românii zburând cel mai des în perioada vacanțelor și toamna. Interesant este că mai multe persoane au călătorit anul trecut în perioada septembrie-noiembrie decât în același interval din 2021 și 2019”, arată analiza publicată de agenția online de turism eSky.

Primele cinci poziții în clasamentul celor mai populare destinații pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ

Primele cinci poziții în clasamentul celor mai populare destinații pentru români în 2022 nu s-au schimbat semnificativ, deși printre primele 10 se regăsesc și țări care au fost mai puțin populare până acum, scrie ceccarbusinessmagazine.ro.

„Italia, aflată de ani de zile în topul preferințelor clienților români ai eSky.ro, s-a clasat pe primul loc. Românii au zburat cel mai des spre Milano, Roma, Bologna și Veneția. Imediat după Italia, în clasament se află Marea Britanie, care și-a păstrat poziția din 2021. Putem observa că românii zboară în continuare cel mai des spre Londra, capitala Regatului Unit ocupând locul 1 în topul orașelor. Un alt oraș britanic vizitat des de români este Birmingham”, susțin autorii cercetării.

Conform agenției de turism eSky, următoarea țară în clasament este Germania.

„Patru orașe au intrat în top 20, primul fiind Dortmund, urmat de Frankfurt, Munich și Memmingem. Poziția a 4-a a clasamentului țărilor este ocupată de Spania, cu Madrid și Barcelona situându-se, la rândul lor, pe 2 din cele 10 poziții din clasamentul orașelor preferate. Urmează Franța (locul 5), care și-a păstrat poziția din 2021. De-a lungul anului 2022, utilizatorii esky.ro au zburat cel mai des spre Paris, care este și singurul oraș francez din top 20”, arată analiza.

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria și Grecia

În a doua jumătate a clasamentului se află Belgia, Irlanda, Olanda, Austria și Grecia.

„Merită remarcat faptul că Bruxelles ocupă locul 3 în topul orașelor preferate de români ca destinație de city break, fiind și singurul oraș belgian care a intrat în top. Alegeri mai puțin populare au fost țări precum Moldova, Norvegia, Cipru, Portugalia și Emiratele Arabe Unite, care au ocupat ultimele 5 poziții din top 20 țări preferate de români în 2022”, arată studiul realizat de eSky.

Anul trecut, românii au rezervat călătoriile cu avionul cu mai mult timp în avans decât în 2020 și 2021. Pentru zborurile internaționale, de exemplu în Europa, rezervările au fost făcute, în medie, cu aproximativ 32 de zile înainte – o creștere cu o săptămână față de 2021. În ceea ce privește zborurile intercontinentale, perioada a oscilat la 45 de zile, adică cu 8 zile mai mult decât în 2021.

În 2022, românii petreceau în medie în jur de 6 zile în străinătate atunci când călătoreau în Europa și o medie de 17 zile atunci când călătoreau în afara continentului. De remarcat că ponderea călătoriilor de câteva zile în Europa a crescut anul trecut – cele mai dese au fost călătoriile de 2-3 zile – iar frecvența acestora a fost dublă față de cea a călătoriilor care au durat mai mult de o săptămână.

Românii au apreciat anul trecut mai mult ca niciodată city break-urile, potrivit analizei. Frecvența mai mare a călătoriilor scurte confirmă creșterea semnificativă a popularității acestora.

„Observația este în concordanță cu rezultatele sondajului nostru realizat de GfK: până la 54% dintre români și-ar dori să meargă într-un city break într-un oraș european, numărul declarat de city break-uri fiind mai mare decât cel al călătoriilor mai lungi (1,7 city break-uri vs. 1,4 vacanțe)”, a afirmat Izabela Matei, purtător de cuvânt al eSky.

Companiile aeriene au lansat anul trecut o serie de promoții pentru a face călătoriile mai accesibile

Anul trecut, tarifele biletelor de avion au crescut cu aproximativ 38% față de 2021, din cauza scumpirii combustibilului pentru avioane, o urmare a războiului de la granița de est. Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată pe segmentul zborurilor internaționale – de exemplu în Europa – prețul mediu al unui bilet de avion majorându-se cu 27%. Mai puțin costisitoare au fost călătoriile continentale, prețurile crescând cu o medie de 17%.

Ca răspuns la creșterea prețurilor, companiile aeriene au lansat anul trecut o serie de promoții pentru a face călătoriile mai accesibile. De remarcat că în 2022 românii au apelat tot mai des la principiul „raport calitate-preț”.

Mai frecvent decât în anii precedenți, au ales companii aeriene de linie, care au uneori prețuri similare cu cele ale companiilor low cost, dar includ bagajul de mână și băuturile sau gustările oferite la bord în prețul biletului.

Deși prețurile de anul trecut au fost clar mai mari decât cele din 2021, trebuie ținut cont de faptul că nu a existat o creștere semnificativă a tarifelor aeriene, în comparație cu cele de dinaintea pandemiei care a început în 2019.

Prețurile observate în 2020-2021 au fost mai mici decât media anilor pre-pandemie deoarece, în acel moment, companiile aeriene se luptau la un nivel fără precedent pentru fiecare pasager și stimulau cererea printr-o reducere mare a tarifelor.

„Preconizăm că prețurile vor scădea ușor în 2023, comparativ cu 2022. Asistăm deja la primele impulsuri de reducere a inflației, prețul combustibilului pentru avioane scăzând în mod dinamic”, a completat Izabela Matei.