Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat, marţi, 20 decembrie, că veniturile generate de industria turismului în acest an în Grecia vor ajunge la cel puţin 18 miliarde de euro, depăşind estimările iniţiale ale autorităţilor elene, a relatat agenția de presă Reuters.

Sectorul turismului și-a revenit în Grecia

Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei a înregistrat anul acesta o creştere de 5,6%, datorită unei reveniri puternice a segmentului turistic din țară după pierderile înregistrate în timpul pandemiei, dar şi a cererii interne şi a majorării investiţiilor. În contextul unui eveniment care a avut loc la Atena, premierul Kyriakos Mitsotakis a afirmat că sectorul turismului a înregistrat o „revenire completă” în acest an, în pofida inflaţiei acerbe şi a consecințelor războiului rus purtat împotriva Ucrainei.

În proiectul de buget al Greciei pentrul anul 2022, veniturile generate din turism au fost planificate la 15 miliarde de euro. Totuși, sumele finale vor fi cu cel puţin trei miliarde de euro mai mari, a declarat șeful Executivului de la Atena. Oficialul a precizat că, până la sfârșitul acestui an, sosirile de turişti vor ajunge la 88% din nivelul record înregistrat în 2019.

În acest context, turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi, totodată, pentru unul din cinci locuri de muncă din țară. În anul 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de turiști care au vizitat țara, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. Însă anul 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de Coronavirus a stagnat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul şi-a revenit.

Băncile grecești vor subvenționa creșterea dobânzilor pentru debitorii vulnerabili

Băncile grecești vor subvenționa o parte din recentele creșteri ale ratelor dobânzilor pentru debitorii ipotecari vulnerabili, au declarat miercuri oficiali guvernamentali, conform Reuters.

Aproximativ 30.000 de gospodării vulnerabile care își administrează împrumuturile ipotecare la bănci vor fi eligibile pentru o subvenție care acoperă 50% din creșterile dobânzilor din iulie.

„Am primit propunerea de la bănci și acestea vor face anunțurile relevante, cu toate detaliile, în zilele următoare”, a declarat un oficial din cadrul Ministerului de Finanțe reporterilor după o întâlnire a ministrului de Finanțe, Christos Staikouras, cu directorii executivi ai băncilor.

Acesta a precizat că planul a primit aprobarea autorității de reglementare bancară, fără a oferi mai multe detalii.

O a doua sursă a declarat pentru Reuters că costul pentru cele patru bănci sistemice – National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus Bank și Alpha Bank – va fi limitat la „câteva zeci de milioane”.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor de trei ori din iunie pentru a ține în frâu inflația, iar analiștii se așteaptă la încă o majorare joi.

Rata medie a dobânzii pentru un împrumut ipotecar în Grecia se situează acum la 4,0%, în creștere de la aproximativ 2,8% în iulie.