Autoritățile au constatat un asemenea grad de eficienţă înainte de sfârşitul fazei 3 a testelor clinice ale vaccinului CoronaVac realizate pe 7.371 de voluntari în Turcia.

Este vorba despre rezultate preliminare, testele din faza 3 a vaccinului fiind în curs de desfăşurare în Turcia.

În ciuda absenţei rezultatelor oficiale, precum şi a studiilor publicate de producătorul chinez, suscitând critici cu privire la lipsa de transparenţă, autorităţile de la Ankara au făcut un anunţ oficial.

„Suntem convinşi acum că acest vaccin este eficient şi sigur pentru populaţia Turciei”, a declarat ministrul turc al sănătăţii, Fahrettin Koca, potrivit Agerpres.

Constituind „o premieră mondială”, aceste date ar putea servi ca bază în vederea unei eventuale autorizări a CoronaVac, a adăugat ministrul.

Prima livrare a vaccinului produs de laboratorul Sinovac urmează să fie expediată duminică spre Turcia care trebuie să primească iniţial trei milioane de doze, cu o opţiune pentru alte 50 de milioane.

Pe lângă acest vaccin, Turcia va semna în următoarele zile un contract cu laboratorul german BioNTech pentru 4,5 milioane de doze, cu o opţiune de alte 30 de milioane de doze ale vaccinului produs în colaborare Pfizer.

După cum a afirmat Fahrettin Koca, odată ce va fi demarată campania de vaccinare, Turcia, ţară cu 83 de milioane de locuitori, „va fi în măsură să vaccineze 1,5 milioane, chiar două milioane de persoane zilnic”.

În prima tranşă a acestei campanii a cărei dată urmează să fie stabilită, vor fi vaccinate circa nouă milioane de persoane, printre care personalul medical şi categoriile cele mai vulnerabile, potrivit demnitarului de la Ankara.

Turcia a înregistrat peste două milioane de cazuri de COVID-19, dintre care mai mult de 19.000 au fost mortale.

Începe vaccinarea și în România

Grupul de Comunicarea Strategică (CGS) a transmis că primele 10.000 de doze de vaccin împotriva coronavirusului vor intra în ţară vineri, pe la Vama Nădlac 2, judeţul Arad.

Vaccinarea începe duminică, 27 decembrie, în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva SARS-CoV-2.

Lucian Bode, ministrul de Interne: ”Intră pe la Nădlac şi merg la Cantacuzino. Atunci când ne va veni rândul, după programul stabilit, da, eu, Lucian Bode, mă voi vaccina”.