Mexic şi Chile au devenit primele ţări din America Latină care au demarat joi vaccinarea populaţiei împotriva coronavirusului, informează DPA.

În Mexic, debutul campaniei a fost difuzat în direct în timpul unei conferinţe de presă susţinută de preşedintele Andres Manuel Lopez.

”Bineînţeles că suntem speriaţi”

Asistenta-şefă a unităţii de terapie intensivă de la Spitalul Ruben Lenero din Ciudad de Mexico a fost prima femeie mexicană vaccinată, potrivit publicaţiei El Universal.

Maria Irene Ramirez este una dintre angajaţii sanitari din linia întâi care tratează pacienţi cu COVID-19. ”Este cel mai frumos cadou pe care l-aş fi putut primi în 2020”, a spus femeia în vârstă de 59 de ani, care s-a oferit voluntar pentru vaccinare.

”Bineînţeles că suntem speriaţi, dar trebuie să mergem mai departe… şi vreau să rămân în prima linie”.

După Ramirez, Zulema Riquelme a fost prima persoană vaccinată în Chile. ”Să fie vaccinaţi toţi oamenii şi să continue vaccinarea”, a spus Riquelme, care lucrează la Hospital Metropolitano din Santiago, potrivit publicaţiei La Tercera.

Primul lot de vaccinuri dezvoltate de Pfizer şi BioNTech a sosit în Mexic miercuri, din Belgia.

Mexic, între țările cu cele mai severe bilanțuri

Lopez Obrador a aplicat o strategie contradictorie în ceea ce priveşte măsurile contra transmiterii coronaviruslui: mexicanilor li s-a cerut să rămână în locuinţe, iar mai recent, să evite festivităţile dedicate Crăciunului, însă preşedintele Mexicului a respins implementarea unor restricţii.

Mexicul, cu o populaţie de aproape 130 de milioane de locuitori, a înregistrat cel puţin 120.000 de decese legate de coronavirus, ocupând locul al patrulea pe lista ţărilor cu cele mai severe bilanţuri.

Numărul cazurilor de infectare din Chile este departe de vârful atins în luna iunie, însă a început să crească din nou, cu o medie de aproximativ 2.000 de cazuri noi raportate în fiecare zi.

Chile are în total 589.189 de cazuri confirmate şi 16.217 decese asociate COVID-19.