Danemarca a identificat 33 de infectări cu noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte rapid în unele zone din Marea Britanie, potrivit autorităţilor.

Institutul de stat pentru vaccinuri (SSI), autoritatea daneză pentru boli infecţioase, a afirmat într-un raport publicat miercuri că aceste cazuri au fost descoperite în urma unor teste pentru depistarea COVID-19 efectuate între 14 noiembrie şi 14 decembrie.

”Au existat infectări comunitare în Danemarca cu noua tulpină”

Danemarca, un lider internaţional în secvenţierea genomului, a analizat până acum material de la 7.805 de teste pozitive în acea perioadă, ceea ce înseamnă că tulpina a fost găsită în circa 0,4% din infectări, scrie presa internațională.

Întrucât doar 13,5% din testele pozitive din acea perioadă au fost analizate până acum, SSI susţine că procentul cazurilor infectate cu noua tulpină de COVID-19 s-ar putea schimba.

„Ultimele rezultate ale secvenţierii genetice indică faptul că au existat infectări comunitare în Danemarca cu noua tulpină a virusului din Anglia, deşi la un nivel foarte scăzut”, a precizat SSI.

Peste 50 de țări au introdus restricții de călătorie

Danemarca, ca numeroase alte ţări, a suspendat zborurile din Marea Britanie, unde noua tulpină a virusului, despre care se crede că se transmite mai repede decât cele care circulă deja, s-a răspândit rapid în sudul Angliei, inclusiv la Londra.

Informaţiile preliminare nu au sugerat că cele 33 de persoane care au contactat această tulpină au avut vreo legătură cu Anglia sau au călătorit în alte ţări, a precizat SSI.

Trebuie precizat că și Canada, precum și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au introdus sau au prelungit restricțiile de călătorie pentru persoanele care doreau să se deplaseze internațional pe relația Marea Britanie.

Aproximativ 50 de ţări au suspendat de duminică sosirile de pasageri din Regatul Unit după descoperirea unei noi mutaţii a coronavirusului pe teritoriul britanic.

Guvernul spaniol a anunţat, marţi, că restricţiile impuse pentru zborurile sosite din Marea Britanie vor fi menţinute două săptămâni, până pe 5 ianuarie, şi extinse la traficul maritim.

În același timp, Germania a anunțat suspendarea legăturilor feroviare, auto, navale şi aviatice, precum şi interdicţia generală de intrare pe teritoriul german pentru persoanele care vin din Marea Britanie.