„De vineri, 25 decembrie până pe 3 ianuarie, Danemarca va fi cu adevărat închisă”, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, a anunţat Mette Frederiksen.

Centrele comerciale se vor închide de joi, după o primă serie de activităţi începând din 21 decembrie, apoi toate magazinele neesenţiale vor fi închise din 25 decembrie, potrivit anunţului făcut de premierul danez.

Premierul din Danemarca a anunțat uciderea a 15 milioane de animale

Danemarca care a luat decizia de a ucide întreaga populație de nurci americane, de peste 15 milioane de exemplare. Această măsură este luată după ce o mutație a virusului COVID-19 descoperită la animale, s-a transmis la oameni.

Premierul din Danemarca, Mette Frederiksen, a anunțat miercuri că întreagă populație de nurci americane (vizoni) de pe teritoriul țării va fi eutanasiată, pentru a se stopa răspândirea unei mutații a coronavirusului, transmisă deja de la animale la oameni. 12 persoane au fost infectate cu nouă tulpină COVID-19 depistată la nurci.

„Virusul care suferă mutații prin intermediul vizonilor poate crea riscul că viitorul vaccin să nu funcționeze cum trebuie. Este necesară uciderea tuturor vizonilor”, a spus Prim-Ministrul danez, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Danemarca este cel mai mare producător de blană de nurcă din lume. Focarele au fost depistate încă din luna iunie, iar autoritățile au încercat izolarea cazurilor prin sacrificarea animalelor, însă rezultatele nu au fost cele așteptate.

Autoritățile daneze au anunțat miercuri că restricțiile vor fi intensificate și vor fi puse în aplicare pentru a ține virusul sub control în unele zone care găzduiesc multe ferme de nurci.

Premierul Frederiksen a mai declarat că forțe din poliție, armata și garda națională vor fi dislocate pentru a accelera procesul de sacrificare a animalelor.

Ministrul Sănătăţii din Danemarca a declarat că aproximativ jumătate dintre cei 783 de danezi infectaţi din nordul ţării, unde se află un număr mare de crescătorii de nurci, au fost infectaţi cu o tulpină de virus provenită din ferme.

Autorităţile au înregistrat cinci cazuri de infectare cu noua tulpină în crescătorii de nurci şi 12 cazuri la oameni. Efectivele de nurci din Danemarca totalizează între 15 şi 17 milioane milioane de exemplare, au precizat autorităţile. Exemplare de nurcă au fost sacrificate totodată în Olanda şi Spania după depistarea cazurilor de infectare.